OFF: Podizanje svijesti o klimatskim promjenama kroz filmove

Kultura 25. jul 202421:57 0 komentara

U okviru Omladinskog film festivala (OFF), danas je održana panel diskusija 'Klimatska rješenja: Lokalne akcije za globalni uticaj', a koja je ujedno i uvod za sutrašnje prikazivanje filmova na temu Filmovi za klimatske akcije.

Jedan od pristupa, ali i odličan instrument za podizanje interesa za klimatske promjene i izazove koje očekujemo u predstojećem periodu jesu filmovi.

“Ovo je jako dobra prilika za dizanje svijesti među tom populacijom, među generacijom mladih koja dolazi i mislim da su ovi filmovi sjajna prilika da podignemo interes u tom dijelu i da pridobijemo pažnju za sve ove važne teme, od pitanja dekarbonizacije, kojem mi prodajemo dosta značaja i svoje aktvinosti u tom kontekstu, pa do svih drugih stvari koje se tiču održivog razvoja i zaštite okolišta“, kaže Aldin Međedović iz UNDP-a BiH.

U sklopu projekta Akcija: filmovi za budućnost, srednjoškolci su snimali kratke dokumentarne filmove koji skreću pažnju na ekološke probleme u njihovom gradu i predstavljaju načine rješavanja problema.

Iako je Zenica poznata po zagađenom zraku, zbog željezare, smatramo da to nije nešto na šta mi možemo toliko uticati, te smo se odlučile da pričamo o plastičnom otpadu, jer je to nešto što se tiče prvenstveno nas, jer smo mi prvi korisnici plastike“, ističe Iman Muslić, autorica filma.

Diskusiju su organizovali Telemach BH i Telemach fondacija u sklopu Festivala, a sa ciljem podizanja svijesti o važnosti uključenja u borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu životne sredine

Filmovi za klimatske akcije premijerno će biti prikazani u petak, 26. jula, kada će biti i dodijeljene nagrade onim najboljim.

Opširnije u prilogu Nataše Kerezović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!