Ostlund o Sarajevu: Malo selo u dolini, atmosfera je posebna

Kultura 15. aug 202213:23 > 14:07 12 komentara
N1

Švedski režiser Ruben Ostlund čiji je film "Trougao tuge" otvorio 28. izdanje Sarajevo Film Festivala, u intervjuu za N1 govorio je o brojnim temama, ali i o tome šta misli o glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je poručio da voli atmosferu u Sarajevu navodeći da je ona posebna u tom "malom selu u dolini", kako je nastojao poetično opisati naš grad.

Ostlund je prije svega kazao da su mu prva asocijacija na Sarajevo Zimske olimpijske igre, ali i Sarajevo Film Festival.

Kazao je da je Sarajevo posjećivao samo ljeti, ali da mu je želja da ovaj grad posjeti i zimi kako bi mogao otići i na planine.

Govoreći o Sarajevu iskoristili smo priliku pitati Ostlunda šta misli o njemu te da nam ispriča na koji način on doživljava ovaj grad. Režiser je oduševljeno ustvrdio:

“Prije svega, volim Balkan. Volim taj specifični humor na Balkanu. Crni, ali kako da kažem, inteligentni humor. Kada sam bio tu prvi put išao sam na prikazivanja filmova i bilo je zabavno, ali toliko toga se dešava izvan toga. Često kad idete na festivale ne želite puno učestvovati u svemu tome, ali tu se uvijek osjećate da ste dobrodošli, i nije problem ako ste kao autor filma u publici, zajedno se zabavljate. Isto tako, kada se radi o kolegama koje tu upoznajemo, mnogo je izvrsnih režisera koje sam tu upoznao kao naprimjer Pawel Pawlikowski, Alejandro Inarritu… Dakle, tu ste skupa s tim režiserima s kojima obično nemate priliku razgovarati. Puno je socijalizaranja s njima. A onda ovo okruženje, ovo malo selo u dolini, da, atmosfera je posebna”, rekao je Ostlund.

Cijeli intervju Rubena Ostlunda i novinarke N1 Ike Ferrer Gotić gledajt u večerašnjoj specijalnoj emisiji na N1 posvećenoj Sarajevo Film Festivalu, a koja počinje od 21:00 do 22:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare