Otvorena izložba Vojvodića: Trideset godina neosvrtanja i neumornog traganja

Kultura 15. feb 202218:42 0 komentara

U galeriji Zvono otvorena je multimedijalna izložba umjetnika Dragana Vojvodića. Postavka fotografija i video zapisa nosi naziv "30 years of turning away".

Trideset godina neosvrtanja, neumornog traganja za prostorom umjetničkog stvaranja, shvata da to nije jedno mjesto već konstantan pokret. Preko skandinavskih zemalja, Grenlanda pa do regije, umjetnik korača naprijed, bez osvrtanja daje osvrt na prošlost i početke.

Odnos prema prošlosti

“Kad sam napustio Sarajevo i poslije raspada Jugoslavije jednostavno sam se osetio kao apatrit, da ne pripadam nigde i počeo sam da putujem. To kretanje je je zadovoljilo neki moj lični život, a na isti način lično, personalno preraslo je u umjetnički kredo. Neki moj lični odnos prema prošlosti, ali isto i neki pogled u budućnost”, rekao je umjetnik Dragan Vojvodić.

“Meni je, kada gledam ovu izložbu, bitno to što je on ipak Sarajlija pravi, i neko ko je otišao iz Sarajeva, ustvari izložba je neki svedeni život za tih 30 godina i svega onog što je doživio tu, u životu van Sarajeva on je tu predstavio, u galeriji Zvono”, kazao je Saša Bukvić iz galerije Zvono.

Stvaralački nomadizam

Na tridesetu godišnjicu od početka umjetničkih studija na Likovnoj akademiji u Sarajevu i 30 godina od početka rata na prostoru Bosne i Hercegovine, autor predstavlja sebe i svoj rad kroz 12 fotografija kao prikaz izvedenih performansa i umjetničkih akcija.

“Za mene je bilo vrlo teško da izaberem fotografiju koja će predstavljati neku suštinu tog rada, ali u isto vreme kada izvučem tu jednu fotografiju ona postane sama za sebe umetničko delo. Kad stvaram neko delo nisam samo zagledan u vlastitu emociju i prošlost, nego pravim neke relacije sa umjetnicima, savremenim ili koji su delovali u 20 veku”, kazao je Dragan Vojvodić.

U 21. mnogo je toga drugačijeg, ali umjetnost uvijek seže dalje od poznatog konteksta i upravo kroz stvaralački nomadizam Vojvodić to i prikazuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!