Otvorena Kuća Milanovića u Banjaluci, obnova koštala 4,5 miliona KM

Kultura 12. sep 202421:33 0 komentara
Kuća Milanovića (N1)

U Banjaluci je večeras otvorena Kuća Milanovića, jedan od najstarijih objekata u gradu, a za čiju obnovu je Vlada bh. entiteta Republika Srpska izdvojila 4,5 miliona KM.

Otvaranju nisu prisustvovali predstavnici institucija Republike Srpske jer su optužili da Grad Banjaluka nije izvršio svoje obaveze koje se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih poslova, a prethode izdavanju građevinske dozvole. Ove navode su odbacili iz Gradske uprave.

Kuća Milanovića prostire se na površini od blizu 2.500 metara kvadratnih, ima četiri etaže i bit će na raspolaganju umjetnicima i kreativcima.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da grad nakon jednog vijeka dobija prvi hram kulture, koji će biti sjedište kulturnog, intelektualnog i umjetničkog izražaja i stvaralaštva.

N1

Stanivuković je istakao da je Kuća i muzej, jer će u njoj biti ne samo povremene postavke, nego i stalna postavka znamenitih Banjalučana.

Ranka Milanović, praunuka Save Milanovića koji je sagradio kuću, rekla je da je porodici čast da Kuća, koja nosi porodično ime, sada pripada Banjaluci i Banjalučanima, ali i svima koji vole i šire kulturu i umjetnost.

“Ovaj novi sjaj daleko prevazilazi onaj stari sjaj kuće. Prosto je nestvarano biti svjedok ovog veličanstvenog preobražaja”, istakla je Ranka Milanović.

Prvi upravnik Kuće Milanovića, profesor Duško Pevulja rekao je da je otvaranje jedne nove kulturne institucije uvijek bio događaj od najvišeg kulturnog značaja.

“U nju treba da dolaze prvi ljudi naše kulture, književnosti i duhovnosti. U njoj treba da se raspravlja o najvažnijim nacionalnim pitanjima važnim za čitav naš nacionalni prostor. S druge strane, ovo treba da bude i gradska institucija”, rekao je Pevulja.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!