“Pas, ogledalo i porodični portret”: Pogled u najintimnije dijelove svog bića

Kultura 18. jan 202319:46 0 komentara

“Pas, ogledalo i porodični portret” prva je ovogodišnja izložba u galeriji savremene umjetnosti Manifesto. Umjetnik Denis Haračić predstavlja više od 50 radova koji do sada nisu izlagani. Izložba će biti otvorena u petak, a postavku možete pogledati do 14.februara.

Sa više od 50 radova, vizualni umjetnik i grafičar Denis Haračić publici se predstavlja u drugačijem svjetlu – kao grafičar, slikar i mladi čovjek zagledan u najintimnije dijelove svog bića.

“Denis Haračić pravi izvjesni odmak u odnosu na svoj dosadašnji rad, jer za razliku od prijašnjih radova nije zagledan u druge ljude, nego u sebe. Pojam odraza i ogledala postaje i konceptualni i formalni i tehnički okvir u okviru kojeg nastaje ovaj ciklus”, rekao je Adna Muslija iz galerije Manifesto.

“Radi se o jednoj introspektivnoj izložbi gdje su prikazana tri ciklusa što je evidentno i u samom nazivu izložbe koji je narativan. Publika može vidjeti seriju autoportreta koja je rađena u tehnikama grafike, slikanja kombinovanog sa grafikom”, rekao je umjetnik Denis Haračić.

Ovim najrecentnijim ciklusom, kojim prikazuje različite forme autoportreta, Haračić poziva i posmatrače da zarone u dubine vlastitog postojanja.

“U ovoj postavci možemo vidjeti radove koji su vrlo intimni za mene. Postoje radovi koji su nastali na temelju porodičnih fotografija. Od takvih radova do vrlo konkretnih autoportreta gdje sam radio repeticiju svog lica u profilu do prikaza psa.”, dodaje Haračić.

Koristeći se medijem slikarstva i grafike, umjetnik se poigrava sa mogućnostima predstavljanja vlastitog identiteta, dovodeći u pitanje motiv autoportreta kao doslovnog odraza.

Galerija Manifesto u okviru pratećeg programa izložbe organizuje i niz događaja.

“28.januara pripremamo radionicu monotipije sa Denisom Haračićem, 4.februara imamo kustosko vođenje, a 11.februara nas očekuje razgovor sa umjetnikom u prostoru galerije.”, rekla je Muslija.

Izložbom “Pas, ogledalo i porodični portret”, Galerija Manifesto počinje svoj izložbeni program za 2023. godinu, a samostalnim predstavljanjem umjetnika Denisa Haračića najavljuje svoju posvećenost prezentaciji i afirmaciji mladih bh. umjetnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!