Počelo 25. izdanje najstarijeg lutkarskog festivala u BiH

Kultura 13. sep 202217:22 0 komentara

Počeli su 25. Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu. Ove godine osim predstava, najmlađa publika ima priliku uživati i u bogatom pratećem sadržaju.

Najstariji lutkarski festival u našoj zemlji, za svoj jubilej, svim zaljubljenicima u teatar i lutkarstvo, donosi bogat i šarolik program.

“U takmičarskom dijelu imamo 7 predstava, kroz prateći program imamo radionice, scensko čitanje, promocije knjiga… a nekako ja bih akcentirao ovu izložbu lutaka koje smo dobili na poklon od studija lutkarstva”, kazao je Mirza Idrizović , direktor Susreta.

Izložba lutaka donosi presjek svega onoga što su mladi umjetnici stvarali u okviru prve nezavisne i neformalne škole Studija lutkarstva.

“Tako da smo odlučili da ove lutke koje su prezentirane, ostanu kao stalna postavka za budući muzej lutkarstva koji je bio iniciran ‘80. godina u okviru Bijenala, ali rat je učinio svoje, tako da nam je želja da podstaknemo da se taj muzej počne graditi”, kazala je Dubravka Zrnčić Kulenović, Studio lutkarstva Sarajevo.

“Osim Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH, Bugojno ima i lutkarsko bijenale, tako da je bilo pitanje vremena kada će ovaj teatarski grad otvoriti muzej posvećen lutkarstvu.”

“Ovo je naš nacionalni festival i to je nama jako važno. Ovo je mjesto gdje se sabiraju jednogodišnji učinci u svim našim pozorištima ali i gdje se iniciraju neka riješenja”, kazao je Strajo Krsmanović , direktor Umjetničke galerije BiH.

Sedam predstava iz Sarajeva, Mostara, Zenice i Banja Luke ocjenjivaće stručni žiri.

“Ja volim lutkarstvo i predstave i uživaću. Prvi put sam u ovoj ulozi, pratim Bugojno i bijenale već dugo”, kazala je Jasminka Požeg-Božuta, članica stručnog žirija Susreta

Osim predstava i izložbe, najmlađi imaju priliku učestovati u okruglim stolovima, promocijama knjiga, panel diskusijama kao i u brojnim radionicama.

“Svaka radionica se sastoji prvo od uvoda u tematiku, i pozorište predmeta i dramaturgija lutkarstva su noviji predmeti za bh. lutkarstvo. Nakon uvoda imamo i praktičan rad”, kazao je Zarina Hozdić , voditeljica radionice.

Radovi nastali na radionicama biće prezentovani u petak, a nakon toga će proglašenjem pobjednika, svečano biti zatvoreni 25. Susreti pozorišta/kazališta lutaka, a naredne godine, u ovom lutkarskom gradu, biće održano još jedno lutkarsko bijenale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!