Počeo 28. SFF, političari dominirali na crvenom tepihu

Kultura 12. aug 202220:11 > 20:47 1 komentar
N1

Počeo je 28. Sarajevo Film Festival koji će u narednih sedam dana donijeti mnogo zabave i kvalitetnih sadržaja. Crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta su večeras prošetale poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života među kojima su i brojni političari.

Glavni grad BiH ponovo je postao centar okupljanja filmskih radnika iz regije i svijeta, a crvenim tepihom i projekcijom filma koji je dobitnik Zlatne palme “Trougao tuge”, reditelja Rubena Östlunda, večeras je otvoren 28. Sarajevo Film Festival.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Na crvenom tepihom su večeras tako prošetali poznati srbijanski glumac Milan Marić, bh. režiser i oskarovac Danis Tanović, glumac Alban Ukaj, režiser Ademir Kenović ali i brojni političari, koji su dominirali prve večeri SFF-a.

Tako su među njima, između ostalih, prošetali visoki predstavnik Christian Schmidt, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera turković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, zatim, zastupnik SDP-a u federalnom parlamentu Irfan Čengić, kao i njegov stranački kolega Damir Mašić.

Na crvenom tepihu je bio i Denis Bećirović (SDP) kandidat za člana Predsjedništva BiH, kao i Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Glavne projekcije tokom trajanja SFF-a će biti u Narodnom pozorištu te popularnom Kinu Metalac na otvorenom, ali publika će brojne filmove moći gledati i na trgu prekoputa Vijećnice, na dvije lokacije u Novom Sarajevu, u kinima Meeting Point i Cineplex, u Novom Gradu na dvije lokacije, ali i na Ilidži kao i u Mostaru.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Ove godine voditeljica ceremonije otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković.

Počasno Srce Sarajeva večeras će je uručeno švedskom reditelju Rubenu Östlundu i njegovom ukrajinskom kolegi Sergeju Loznitsi.

Važno je napomenuti da će i ove godine SFF okupiti brojne posjetioce kako iz BiH tako iz regije i svijeta, ali isto tako pružiti raznovrsne sadržaje i svjetske premijere filmova.

Osim filmskih projekcija, posjetioce SFF-a očekuje i odlična zabava na brojnim lokacijama u Sarajevu. Bit će priređeni koncerti, radionice i mnogi kulturni projekti.

Sarajevo će posjetiti i svjetski poznate ličnosti pa tako u nedjelju stiže Danac Mads Mikkelsen, jedan od najvećih evropskih, ali i svjetskih glumaca. Njemu će biti uručeno Počasno srce Sarajeva, kao i Jesseu Eisenbergu, holivudskom mladom reditelju, glumcu i piscu koji u ponedjeljak stiže u glavni grad BiH, a ovo priznanje će mu biti uručeno prije prikazivanja njegovog rediteljakog filma “Nakon što spasiš svijet”.

Važno je napomenuti da će ove godine Počasno srce Sarajeva biti dodijeljeno dva puta zato što Mikkelsen zbog pandemije nije mogao primiti ovu nagradu.

Nakon što mu bude dodijeljeno priznanje u nedjelju će u ljetnom kinu Metalac biti prikazan film “Lov” u kojem on igra glavnu ulogu.

Ove godine će također kao i prethodnih biti priređene i projekcije filmove bh. reditelja poput “Balade” Aide Begić, zatim dokumentarca o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić koji je još uradnoj verziji u kojoj je sinoć prikazan u Ljetnom kinu.

Žbanić i njene kolege Paul Schrader, Sergei Loznitsa, Ruben Östlund, Ari Folman i Michael Winterbottom će također tokom SFF-a održati i predavanja.

Poznato je inače da SFF tokom svog trajanja, osim posebne atmosfere, nudi i sasvim drugu priču koju Sarajevo tih dana živi.

Osim što bude jedan od najposjećenijih gradova, tokom svake ove manifestacije ostane obilježen kao centar kulture, ali i dobre zabave.

Jedina promjena na ovogodišnjem SFF-u jeste to što publiku ispred Narodnog pozorišta nije pozdravio dugogodišnji direktor Mirsad Purivatra već Jovan Marjanović koji je također večeras pred fitografima sa suprugom Šejlom Kamerić pozirao na crvenom tepihu.

Kao i svake godine N1 će svaku noć u 21:00 sat u specijalnoj emisiji ugostiti brojne zanimljive goste. Na festivalskom trgu sa vama će biti Emela Burdžović.

SFF će trajati do 19. augusta i zatvara ga projekcija filma “Praznik rada” reditelja Pjera Žalice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare