Počeo “Festival glumca BiH” u Konjicu

Kultura 10. jun 202316:32 0 komentara

Početkom maja, predstavom iz Zagreba, u Konjicu je počelo 10. izdanje Festivala glumca BiH. U takmičarskom programu učestvuje 9 predstava teatara iz BiH i regije. Ono što ovaj festival čini drugačijim od drugih je to što nema stručnog žirija, nego najbolje bira publika.

Jubilarno 10. izdanje Festivala glumca BIH, publici i ove godine, donosi 9 sjajnih predstava iz naše zemlje i regije. Teme predstava su šarolike.

“Klasici su prisutni. Aktuelizacija naše zbilje je prisutna. Nešto što su noviteti u teatru pa je to plod mašte, kreativnosti, rada i praćenja svjetskih teatarskih trendova bude integrisano u pojedina uprizorenja koja su dio ovog repertoara”, Benjamin Mušinović – direktor Festivala glumca BiH

A u okviru festivala izvedena je i nagrađivana predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara “Isus, sin Čovječji” u režiji Roberta Pehara koji je kazao da je itekako važno da se teatarski festivali organizuju i u manjim gradovima.

“Mi igramo prije svega za publiku, i svakako da je, čak nekad i puno vrijednija ona publika koja je željna teatra kao jednog istinskog ogledala života i stvarnosti u kojoj živimo. Gdje je ta veća potreba onda se tu i puno bolje dočeka predstava”, dodaje Robert Pehar – reditelj.

A da konjička publika zna da cijeni teatarsku umjetnost pokazuje i puna sala.

A ono što ovaj festival čini drugačijim od drugih je to što najboljeg glumca i glumicu bira publika, što je za glumce posebna nagrada jer kažu da je publika najiskrenija.

“Zapravo je to najveće priznanje koje glumci mogu dobiti jer mi živimo od publike i za publiku, i nadam se publika od nas, tako da je to svakako po meni najveće priznanje za jednog glumca, odnosno glumicu”, kaže Jelena Kordić Kuret – glumica.

“Pa da, to je najbolja nagrada kada vas publika ocijeni. Mi smo tu zbog publike. Posao kojim se bavimo je zbog njih, tako da mislim da je to izuzetno važno što publika ovdje bira i to mi je jako drago”, dodaje Ivan Skoko – glumac.

Osim predstava, u nešto više od mjesec dana trajanja festivala, publika ima priliku uživati i u pratećem programu, a proglašenjem najbolje glumice i najboljeg glumca, uz muzički program, završava se 10. izdanje Festivala glumca BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!