Porodica otkrila da je slika iz njihove dnevne sobe izgubljeno remek-djelo vrijedno milione

Kultura 17. nov 202316:20 0 komentara
Wikimedia Commons/ Public domain

Neke stvari postaju toliko obične da nam lako promakne njihova izuzetna priroda. Za neke ljude, dekor oko kojeg provode život je samo sentimentalan ili estetski ugodan. Međutim, nekada se može pokazati kao izvanredan ali i od velikog interesa za svijet.

Nedavno smo vidjeli da je jedna porodica pronašla sliku u jednoj sobi za koju se ispostavilo da je autor Pieter Brueghel Mlađi.

Sada najnovije iznenađujuće otkriće je slika koja je generacijama visila na zidu porodične kuće u Jaénu u Andaluziji. Kako se ispostavilo, radi se o remek-djelu iz 17. stoljeća pod nazivom “Predstavljanje bebe Isusa svetoj Barbari”, a izradio ju je flamanski barokni umjetnik Sir Anthonyj Van Dyck.

Moguće je da je porodica generacijski stekla sliku dolaskom Flamanaca koji su došli u obližnju Sevilju, gdje su neki članovi ove porodice živjeli još od 17. vijeka. Slika je dimenzija 130 x 92 centimetra.

Kako prenosi MyModernMet, porodica se navodno divila umjetničkom djelu, ali je tek nedavno shvatila njegovo porijeklo i potvrdila njegovo autorstvo. Sada se nalazi u sefu dok porodica planira svoj sljedeći korak.

„Vlasnik slike nema namjeru da spekuliše, ali ima poseban interes da ostane u Sevilji, gradu u kojem porodica sada živi i sa kojim ima posebnu vezu“, kaže Luis Baena, porodični advokat.
Procjena vrijednosti u ovom trenutku će biti čisto spekulativno od strane javnosti, ali porodica planira tražiti “fer i razumnu cijenu”. Porodica navodno razgovara o mogućnostima sa Muzejom likovnih umjetnosti u Sevilji, kako bi slika ostala u svom gradu nakon nekoliko stoljeća, čak i ako više ne visi na zidu dnevne sobe.

Sir Anthony Van Dyck je vježbao u ateljeu Petera Paula Rubensa, a kasnije je postao dvorski slikar britanske kraljevske porodice. Njegovi portreti osuđenog Karla I i drugih članova elitne vladajuće klase bili su izvrsniji od prikaza njihovih prethodnika. Postao je prilično uspješan u umjetničkim krugovima, a umro je 1641. godine, osam godina prije nego što je Charles I izgubio glavu u engleskom građanskom ratu.

Danas je Van Dyckovo ime vezano uz njegove portrete i njegovi religiozni radovi stoje u muzejima i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!