Portret Gustava Klimta pronađen nakon gotovo 100 godina: Uskoro na aukciji

Kultura 26. jan 202416:16 0 komentara
IM KINSKY

"Portret gospođice Lieser" austrijskog slikara Gustava Klimta pronađen je nakon skoro jednog vijeka i mogao bi koštati 54 miliona dolara kada se ovog proljeća nađe na aukciji.

Prema bečkoj aukcijskoj kući “im Kinsky”, Portret Fräulein Lieser, jedno od posljednjih Klimtovih djela, tek je nedavno ponovo izašlo na površinu u privatnoj kolekciji jednog austrijskog državljanina. Očekuje se da će se prodati za do 54 miliona dolara.

“Ponovno otkrivanje ovog portreta, jednog od najljepših Klimtovih posljednjih kreativnih perioda, je senzacija”, navela je aukcijska kuća u izjavi za novinare na svojoj web stranici. U saopštenju se dodaje da su stručnjaci do sada u katalozima Klimtovog djela viđali samo crno-bijele fotografije portreta, koje nisu mogle da prenesu intenzitet i dubinu njegove boje, piše ArtNews.

„Slika takve rijetkosti, umjetničkog značaja i vrijednosti decenijama nije bila dostupna na tržištu umjetnosti u srednjoj Evropi“, rekli su iz aukcijske kuće.

Slika će se pojaviti na specijalnoj aukciji 24. aprila u ime njenih sadašnjih vlasnika i pravnih nasljednika porodice Lieser.

Nedavni katalozi Klimtovih radova (2007. i 2012.) identificiraju subjekt portreta kao 18-godišnju kćer Margarethe Constance Lieser (r. 1899), kćer industrijskog magnata Adolfa Lieser. Novo istraživanje porijekla koje je sprovela aukcijska kuća sugeriše da su dva druga člana porodice Lieser mogla poslužiti kao Klimtov model: Helene Lieser (r. 1898), najstarija kćer Henriette Amalie Lieser-Landau i Justusa Lieser, ili njihova mlađa kćer , Annie Lieser (r. 1901). Porodica Lieser pripadala je bečkom društvu više klase i bili su poznati pokrovitelji poznatog austrijskog moderniste.

Klimt je vjerovatno počeo da slika portret 1917. godine, samo godinu dana prije njegove smrti od moždanog udara. Slika je – sa nekoliko nedovršenih mjesta – kasnije data porodici Lieser. Iz Im Kinsky-ja je rečeno da je sliku stekao pravni prethodnik 1960-ih te da je sadašnji vlasnik naslijedio putem tri uzastopna nasljeđa. Historija slike od 1925. godine uglavnom je misterija.

Portret Fräulein Lieser će prije prodaje krenuti na svjetsku turneju, s planiranim zaustavljanjima u Švicarskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Hong Kongu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!