Postavljena izložba “Zapisi sa pločnika Hirošime”

Kultura 22. jun 202114:41 0 komentara

U galeriji „Charlama“ postavljena je izložba poznatog umjetnika Božidara Plazinića. Izložba „Zapisi sa pločnika Hirošime“ predstavlja otiske sa kamenih pločnika gradske luke na koju je pala atomska bomba, a poslije čega više ništa nije bilo isto.

Memorijski otisci, odnosno zapisi sa pločnika luke u Hirošimi sa istih onih pločnika koji pamte pad atomske bombe, Plazinić je prenio na papir, te premijerno predstavio sarajevskoj publici.

“Nastao je grafitnim otiskivanjem sa pločnika koji su bili izloženi u Veneciji, nisu rađeni u Hirošimi, već u Japanskom paviljonu Venecijanskog bijenala 2006. godine i ja sam iskoristio priliku da otisnem te frotaže tu, jer su ti pločnici renovirani, a japanski umjetnik je to izložio kao dio svoje instalacije na Venecijanskom bijanalu.” – kazao je Plazinić.

Tehnika kojom su nastali radovi „Zapisi sa pločnika Hirošime“ zove se frotaž.

“Nastaje tako što se na određenu površinu koju želite da otisnete, stavi jedan papir i onda se grafitom koji je većih dimenzija da bi se mogao držati u ruci, snažno pritiska, odnosno ide po papiru. Taj grafit vadi sve te neravine i otiskuje, i tako nastaju ti memorijski zapisi.” – dodao je umjetnik Božidar Plazinić.

Plazinić je istakao da su za ovu tehniku otiskivanja izuzetno bitni određena debljina i tvrdoća papira, no, sve zavisi od strukture površine koju želite otisnuti.

Izložba će biti postavljena do 5. jula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!