Praznik teatra u Jajcu: Ključ grada čuva Miodrag Miki Trifunov

Kultura 03. jul 202222:12 0 komentara

U toku je praznik teatra u Jajcu - 41. Pozorišne/Kazališne igre BiH. U okviru takmičarskog programa, od 13 prijavljenih predstava, publika ima priliku pogledati 7 predstava teatara iz BiH, a osim toga, tu je i bogat prateći program.

Prije 51 godinu, zaljubljenici u teatarsku umjetnost, otvorili su vrata, kojima će decenijama kasnije, prolaziti najslavnija glumačka imena.

“A ove godine i svojevrsni lubijej, 20. poslijeratne Pozorišne/Kazališne igre BiH ovdje u Jajcu, na šta smo posebno ponosni budući da je to jedan od prvih kulturnih događaja kojim smo prešli vještačke granice unutar BiH”, navodi Fikret Čančar, direktora igara.

Tome svjedoči brojna i šarolika publika. O važnosti festivala, govorio je član žirija, pisac, reditelj i dramaturg Darko Cvijetić.

“Beskrajno su važni, prije svega što postajemo društvo koje apsolutno ne poštiva rođenu kulturu, a kad se ona zbiva u tzv.malim gradovima… rećiću vam da je najveća tačka na planeti teatarska Avignon, to je selo, ali je najveće mjesto na svijetu vezano za pozorišnu umjetnost“, kaže Darko Cvijetić, pisac, reditelj i dramaturg.

Veličina grada i njegova prostranost nisu mjerila kulture. Gradskost je, zapravo, ona koja njeguje kulturu, dodao je Cvijetić. Istog stava su i kulturni radnici iz Zenice i Mostara.

“Pozorišni festivali su jako značajni jer tu pozorišta imaju mogućnost da vide šta su radila druga pozorišta i da, u kreativnom smislu “odmjere snage”, navodi Miroljub Mijatović – direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Saša Oručević, glumac Narodnog pozorišta Mostar ističe da svaki festival koji se u našoj zemlji događa, posebno teatarski, a posebno sa ovom tradicijom, to samo po sebi govori koliko je značajno i da se mora nastaviti.

Ključ grada Jajca, kao simbolični izraz povjerenja, devet festivalskih dana, ove godine čuva velikan bh. glumišta Miodrag Miki Trifunov.

“To godi mom egu itekako, to je potvrda kvalitete ne samo kvantitete. I sad razmišljam o historijatu… ja sam jedan od prvih koji je bio na prvom festivalu, među živima, tako da to budi mnoge uspomene”, kaže Miodrag Miki Trifunov.

U okviru 41. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH, publika ima priliku pogledati 7 predstava teatara iz Banja Luke, Mostara, Zenica, Sarajeva i Tuzle.

A osim predstava, tu je i bogat propratni program: promocije knjiga, izložbe, dječije predstave, okrugli stolovi ali i večeri poezije. 7. jula, svečanim proglašenjem najboljih završavaju se 41. Pozorišne/Kazališne igre BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!