Praznik teatra u Jajcu – u toku 42. Pozorišne igre BiH

Kultura 05. jul 202318:23 0 komentara

U Jajcu su u toku 42. Pozorišne igre BiH. U osam dana trajanja festivala, publika ima priiku pogledati 7 predstava teatara iz BiH, a osim toga tu je i bogat prateći program, kao i sadržaj za one najmlađe.

U Jajcu je u toku praznik teatra – 42. Pozorišne igre BiH. U takmičarskom programu je 7 predstava teatara iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice i Mostara. A najmlađoj publici festival donosi brojne sadržaje.

“Mi smo pokrenuli radionice glume, govora i pokreta od prošle godine, koju vodi profesor Hasan Zahirović, zatim imamo dvije promocije knjiga koja priređuju mladi, odnosno studenti na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru”, kazao je Fikret Čančar – direktor Pozorišnih igara.

Osim toga, mališani su uživali u predstavi “Razbibriga”.

Osim predstava, radionica, izložbi, promocije knjiga, u okviru Pozorišnih igara upriličena su i tri omaža velikanima bh. književnosti i glumišta. Jedan od njih je i glumac Saša Petrović koji nas je napustio početkom godine.

“Saša je bio tanana duša. Saša je bio dobar čovjek. Volio je da da sreću drugima, a često sam se pitala kao njegova prijateljica, da li je sebi dao dovoljno sreće, one prave istinske. Nije ga život mazio vjerujte mi”, kazala je Irina Dobnik – glumica.

Ipak volio je razveseliti publiku. A Ključ grada Jajca, kao simbolični izraz povjerenja, ove godine čuva njegov kolega, glumac Senad Bašić.

A o važnosti teatarskih festivala, posebno prilici da igraju pred publikom u drugim bh. gradovima, govorili su glumci Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Ovo je naš najstariji festival. Imao je samo tu jednu ratnu pauzu i svi smo počastvovani kada smo tu. I svaki put volim kad me ne mimoilazi taj festival, jer je naš, jer je važan i kad vidim kako ljudi u regiji i svijetu njeguju svoje festivale, onda sam ja ponosna kada sam tu jer na neki način osjećam da doprinosim tom njegovanju”, kazala je Merima Lepić-Redžepović – glumica.

“Uvijek mi je kao glumcu draže da podjelim to iskustvo rada sa ljudima koji me nekako i ne poznaju iz svakodnevnice i ne poznaju me iz svih predstava. Publika u Sarajevu, baza publike koja gleda sve predstave, i poznaju te. A onda mi je drago kada dođemo u neki grad, prvo da im poklonimo predstavu, pogledaju ali i da prokomentarišu, kažu kako im se sviđa to što radim ja, moje kolege”, kazao je Ermin Sijamija – glumac.

8. jula svečanom dodjelom nagrada, ali i predstavom “Cosa nostra” u čast nagrađenih, završavaju se 42. Pozorišne igre BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!