Predstava “Treći rajh” sutra otvara četvrti Sarajevo Fest

Kultura 12. dec 202218:04 0 komentara

Predstavom "Treći rajh" u Narodnom pozorištu Sarajevo, sutra počinje četvrti Sarajevo Fest - Umjetnost i politika. Osim predstava u okviru festa bit će organizovani forumi kao i radionice. Sarajevo fest traje do 21. decembra.

Ljudskost cenzurisana je tema ovogodišnjeg Sarajevo Festa koja je nastala uslijed političkih napada na slobodu tijela, oblačenja i izražavanja u Sarajevu ove godine.

“Bojimo se da smo došli u vrijeme kada je ljudskost cenzurisana, kada mi postajemo svi zajedno, malo suvišni. U svijetu u kome sve što nije tehnologija, sve što nije pragma, sve što nije profit, postaje nepotrebno”, kazao je Haris Pašović, direktor Sarajevo Festa.

Sarajevo Fest ima posebnu težinu i specifičnost. On slavi slobodu mišljenja i izbora, kazao je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo koji partner ovogodišnjeg festivala.

“Ovaj festival, Umjetnost i politika, se prije svega obraća građanima, publici vrlo širokog spektra, zato što je profil ovog festivala multimedijalnim. Ali ono što ovaj festival čini zanimljivim, to je što on računa na povratnu spregu svojih gledalaca sa onim sadržajima koje ćemo vidjeti i ove godine na festivalu”, dodao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

A sadržaj Sarajevo Festa ove godine, osim sjajnih predstava iz regije i Evrope, čine i radionica, kao i dva foruma mladih.

“Što se tiče Foruma mladih, mislim da je to jako važan program, posebno za mlade koji dolaze iz manjih sredina koji nemaju priliku da razvijaju svoje gledalačko iskustvo, da pohađaju radionice, mislim da je ovo prava prilika da kroz gledanje vrhunskih predstava, razvijaju gledalačko iskustvo, shvate da je teatatr ozbiljna umjetnost sa jednim kritičkim pogledom na svijet, a kroz radionice da razvijaju vlastito kritičko mišljenje”, naveo je pedagoog i producent Oliver Jović.

Odgovornost umjetnosti je velika u našem vremenu, a odnos umjetnosti i politike je ključan za ozdravljenje društva, kazao je direktor Sarajevo Festa Haris Pašović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!