Promovirana monografija “Juventafest 10 godina”

Kultura 08. sep 202219:49 0 komentara
Juventafest

Monografija „Juventafest 10 godina“, u izdanju Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija – Art‟, promovirana je danas u Pozorištu mladih Sarajevo.

Ovo izdanje plod je dvogodišnjeg rada i jedna je od rijetkih monografija posvećenih pozorištu, koja zbraja značajne podatke nakon deset godina postojanja i djelovanja.

Prisutnima su se obratili direktorica Udruženja „Medija – Art“ i Juventafesta Jasna Diklić, recenzent monografije, teatrolog i direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović, promotor, izdavač i publicista Dragan Stojković te autorski i urednički tim monografije Ismar Žalica, Azra Islamagić Mulahmetović, Emina Omerović i Adis Omerović.

“Istorija pozorišta je jednako važna za razvoj pozorišta u jednoj sredini kao i svi njeni drugi elementi. Jako je važno da imamo na jednom mjestu sabrane podatke. Pri tome, monografija je prezentirana u duhu i stilu mladih. Jasna Diklić sa svojim saradnicima pokazuje nam da bavljenje pozorištem, ipak, ima smisla”, rekao je Krsmanović.

Juventafest
Juventafest

Monografija „Juventafest 10 godina“ je posebna i jedinstvena po svemu, istakla je Diklić dodajući: “Između ovih korica se nalaze svi oni koji su učestvovali u deset godina Juventafesta, i to je dragocjeno. Kada otvorite korice, odjednom vas zapljusne posebna energija. Jako sam zadovoljna što smo u monografiju uvrstili sve što je relevantno za ovaj festival”.

Mladima koji učestvuju na ovom festivalu nisu potrebne nikakve priče o bratstvu i jedinstvu, njima je dovoljno što su mladi, vole teatar i umjetnost i što žive u nečemu za što bi se moglo reći da je iluzija ili utopija, poručio je Stojković.

“Juventafest je utopija koja je ostvarena”, zaključio je.

Prisutnima se obratio i Ismar Žalica koji je kreirao vizual za 6. Juventafest, a za ovaj festival je vezan od prvog Juventafesta na kojem je nastupao s bendom „Futavci“. Svoj doprinos monografiji dao je grafičkim dizajnom i vizualom naslovnice.

“I sad se pitam jesmo li ovo stvarno uradili. Ovo je najkompleksniji i najzahtjevniji projekt na kojem sam radio do sada”, rekao je Žalica.

Urednica Islamagić Mulahmetović naglasila je da je monografija oživila zaboravljenu i vrijednu arhivu festivala koja ostaje kao dragocjeno svjedočanstvo jednog vremena.

Urednik Adis Omerović u emotivnom govoru prisjetio se svog prvog susreta s Juventafestom i ukazao na sve one koji su prepoznali značaj festivala i monografije.

“U monografiji sam napisao da sam dijete Juvente i mnogo toga je stalo u ovih deset godina”, kazao je Omerović te zahvalio i ovogodišnjim pokroviteljima Juventafesta i Fondu „Otvoreno društvo BiH‟, Fondaciji za izdavaštvo, Ambasadi Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Općini Centar Sarajevo i prim. dr. Aliji Aginčiću, koji su podržali objavljivanje monografije.

Tokom festivala monografija „Juventafest 10 godina“ će biti dostupna u prodaji po promotivnoj cijeni od 10 KM, a cjelokupan prihod ide u fond Juventafesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!