Publici 29. Sarajevo Film Festivala najbolji igrani film „Čuvari formule“

Kultura 21. aug 202317:45 0 komentara
F.Z./ N1

Prema glasovima publike 29. Sarajevo film festivala, u kategoriji igranog filma, najbolji je film „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, s prosječnom ocjenom 4,955.

“Čuvari formule“ su na 29. Sarajevo film festivalu imali regionalnu premijeru, poslije svjetske u Lokarnu na kojem su dobili dvije nagrade.

Svjetska premijera novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ u Lokarnu

Dragan Bjelogrlić je pred premijeru za N1 rekao da je tema „Čuvara formule“ impresivna i da je zanimljiva i ljudima van Balkana.

Ova istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u historiji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Bjelogrlićevi “Čuvari formule” stižu i na Sarajevo Film Festival

Realizovan u produkciji CobraFilm i United Media

U naslovnim ulogama su Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumice Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbjednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodijelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

SFF

Autorski tim predvođen rediteljem Draganom Bjelogrlićem čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, a bioskopska distribucija je povjerena kompaniji Art Vista.

Ostale nagrade publike

Također, prema glasovima publike 29. SFF-a, najbolji dokumentarni film je „Poljubite budućnost“ Nenada Čičina-Šaina, s prosječnom ocjenom 4,917.

Najbolja serija u programu „Pretpremijere serije“ je „Frust“ kreatora Srđana Vuletića i Gábora Kriglera, u režiji Danisa Tanovića, s prosječnom ocjenom 4,700.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!