“Quo vadis, Aida?” među Obaminim omiljenim filmovima godine

Kultura 16. dec 202120:32 0 komentara
EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama objavio je listu omiljenih filmova u 2021. godini, a na toj listi nalazi se i bosanskohercegovački film "Quo vadis, Aida?" čija radnja je smještena u Srebrenici tokom genocida.

Ovo su moji omiljeni filmovi godine. Svaki od ovih filmova priča moćnu priču i nadam se da ćete uživati u njima kao i ja“, napisao je Obama na Twitteru te postavio listu od 14 filmova.

Podsjetimo, prije nekoliko dana film “Quo vadis, Aida” bh. rediteljice Jasmile Žbanić, proglašen je najboljim evropskim filmom 2021. godine u Berlinu na dodjeli 34. Evropske filmske nagrade.

Ranije su nagrade dobili Žbanić i glavna glumica Jasna Đuričić koje su proglašene najboljom evropskom rediteljicom/glumicom.

Film “Quo vadis, Aida” bio je nominovan i za Oscara i dvije nagrade BAFTA-e, a osvoji niz drugih nagrada. Proglašen najboljim filmom na festivalu u Berlinu.

“Zaista vidiš da im je drago da je i film pobijedio, i Jasna i ja. To je nešto što je jako lijepo, to je promjena zato što mislim da osjete da je film rađen iskreno i bez ikakve želje da optuži bilo koga”, rekla je nagrađivana bh. rediteljka u razgovoru za N1.

“Quo vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!