Reditelj Nebojša Slijepčević: SFF je meni možda najbitniji filmski događaj godine

Kultura 20. aug 202418:24 0 komentara

Četvrtog dana festivala, u kasnim večernjim satima u Sarajevo je stigla dugo iščekivana Meg Ryan. U jutarnjim satima već se družila sa publikom u BKC, koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Govorila je o svojoj karijeri, te osjećajima prema Sarajevu. A ove godine je i dobitnica Počasnog srca Sarajeva.

Nagrada odlazi u prave ruke, saglasna je publika koja za 30.SFF navodi da je ispunio sva očekivanja.

O festivalu, koji je odavno nema samo regionalni značaj, nego svjetski, govorio je i hrvatski glumac Goran Bogdan koji je ove godine u ulozi predavača za mlade talente.

“Sarajevo je dobrim dijelom i moj grad. Prihvatilo me prije nego bilo ko drugi, ovdje se osjećam zaštićeno. Sarajevo je filmašima najlakši prozor u svijet, Sarajevo jeste svijet. To je najbrži prolazak ka dalje i doticaj sa ostatkom struke”, rekao je on.

Bogdana publika na ovogodišnjem festivalu, osim kao predavača, ima priliku gledati i u ostvarenju reditelja Nebojše Slijepčevića. Riječ je o filmu koji je van konkurencije, Čovjek koji nije mogao šutjeti.

Svake godine se trudim doći, jer je meni to jedan možda najbitniji filmski događaj godine. Ne samo zbog filmova, nego i zbog toga što se svi skupimo ovdje, to je prilika da počnemo neke nove poslove, razgovaramo o starim poslovima. Stvarno volim ovaj festival i rado se vraćam. Kad smo radili ovaj film, nikome nije bilo na umu da ćemo biti na festivalu u Kanu, moj plan je bio samo da dođemo u Sarajevo, to govori dovoljno koliko nama filmašima znači kada imamo premijeru ovdje”, naveo je Slijepčević.

Osim projekcija različitih filmova, svakog dana organizuje se i kafa sa umjetnicima. Pa je tako, publika imala priliku bliže upoznati i ekipu filma Džim, reditelja Srđana Vuletića.

Ni tokom petog dana festivala ne nedostaje dobrih filmova i zabave u gradu. Publika svakodnevno s nestrpljenjem iščekuje svjetske zvijezde koje će prošetati crvenim tepihom i dodatno zagrijati festivalsku atmosferu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!