Repertoar predstava u sarajevskim pozorištima za februar

Kultura 31. jan 202314:09 0 komentara

Umjetnička sezona u pozorištima u Sarajevu počela raznovrsnim programom, a bogat repertoar čeka i u februaru. Kamerni teatar 55 će u petak 3. februara održati komemoraciju povodom smrti glumca Saše Petrovića.

Pozorišta u Sarajevu u Novu godinu ušli radno, popunjena sjedišta i rasprodate karte obilježili prvi mjesec ove godine., a za publiku su pripremili još bogatiji repertoar za februar. Pa tako će u Kamernom teatru 55 za Dan zaljubljenih biti izvedena kultna predstava “Umri muški” koja i nakon više od 30 godina nasmijava publiku.

“Tada će biti 33 godine od izvođenja te predstave, odnosno 448 izvođenje. Pored “Umri muški” tu naravno imamo i ostale predstave Kamernog teatra kao što je “Ljubičasto”, “Schindlerov lift”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Žaba”, “Djelidba” koja je bila premijerno izvedena u januaru”. Zatim imamo “Pozorište za početnike”, “Mirnu Bosnu”, uglavnom sve predstave koje žive i igraju na repertoaru.” kazala je Amina Mašić ispred Kamernog teatra 55.

Narodno pozorište Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo februar započinje predstavom “Što na podu spavaš?” koja je već rasprodata. Dok je 6. na repertoaru Ivanov.

“Ono što bih izdvojio i što je interesantno u februaru, to je premijera dramske predstave “Idiot” u režiji Selme Spahić koja će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta 22. premijerno, 23. je prva repriza, a 25. je još jedno reprizno izvođenje. Pored toga na repertoaru možete pogledati dramsku predstavu “Hedda Gabler” koja je na repertoaru 8. i balet “Krcko Oraščić”. izdvojio je Sanjin Mulaomerović ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

Najstarija teatarska kuća u našoj zemlji nastavlja sa projektom “Pozorište na kućnoj adresi”, tako će u Dječijoj kući na Grbavici biti izvedena predstava “Balkanski špijun u Sarajevu”.

“Izvest ćemo 27.2.2023. godine predstavu “Balkanski špijun u Sarajevu” za sve građane i građanke u ovom slučaju Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo. Ulaz na ovu predstavu je besplatan.” rekla je Nikolina Petković, Narodno pozorište Sarajevo.

Pozorište mladih Sarajevo

Pozorište mladih Sarajevo imalo je rekordan broj posjeta u januaru u okviru programa “Rasupust u pozorištu”.

“U februaru pored repertoara i predstava za malu raju biće više u znaku cjelovečernjeg programa, tako da su na reportaru i “Lutka” u režiji Adisa Bakrača, “Bog masakra” režija Admir Glamočak, tu je “Izbori se” u režiji Damira Kustura i “Ime” Admira Glamočaka.” kazao je Adnan Rešić, Pozorište mladih Sarajevo

Ova teatarska kuća nastavlja saradnju sa Zijahom Sokolovićem i predstavom “Kobajagi donijela me roda”, a osim toga priprema i nove projekte.

“U pitanju je predstava “Leptirica” u režiji Sonje Petrović iz Novog Sada, ona potpisuje i tekst i režiju, tako da se radujemo da će opet imati priliku mlada rediteljica da režira.” dodao je Adnan Rešić, Pozorište mladih Sarajevo.

Sarajevski ratni teatar

Repertoar Sarajevskog ratnog teatra za februar otvara drama “Sarajevo Feeling”, osim nje igra se i predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” i druge, četiri sa titlovima na engleskom jeziku, a u toku je i proces rada na novom komadu “Totovi”.

Sve ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuje bogat i šarolik program u Sarajevskim teatrima.. Od drame, komedije, baleta, do komada namjenjenih za najmlađu publiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!