Romeo i Julija na sceni NPS: Autor napravio poređenje sa Boškom i Admirom -VIDEO

Kultura 27. mar 202319:30 1 komentar
N1

Balet "Romeo i Julija" čiju režiju potpisuje Davide Bombana premijerno će biti izvedena u srijedu 29.marta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Bombana je napravio poređenje ovog klasika sa svim tragičnim ljubavima, kao što je bila i ljubav Boška i Admire.

Zabranjena ljubav između dvoje mladih, Romea i Julije, koja završava tragično, jedna je od najpoznatijih ljubavnih priča svih vremena.

“Romeo i Julija je univerzalna velika, planetarna priča koja stoljećima dira gledaoce na bilo kojoj tački planete. Ne postoji kultura koja je nije izvela, ne postoji forma u kojoj se ta velika priča nije predstavila”, naglašava Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Ovaj bezvremenski komad, napisan prije više od 400 godina je jedna od najpoznatijih Shakespeareovih tragedija. U toj tragičnoj ljubavnoj priči prepoznaćemo i Sarajevo.

“Shakespeare kreće od renesansnog perioda, međutim ovo se stalno dešava kroz sve epohe svijeta. Na kraju ono što sam mogao da vidim i u Sarajevu a to je ta priča o Bošku i Admiri. I oni su bili inspiracija. Nije to slučaj samo sa njima, to su mladi ljudi koji su nemoćni, koji se suočavaju sa neprihvatanjem, nerazumijevanjem, međutim to je ono što ih zadesi i na kraju oni ginu”, ispričao nam je reditelj i koreograf Davide Bombana.

Ipak, moć ljubavi, ruši sve svjetove mržnje, distance i nasilja.

“Uz taj jedan klasičan, Shakespeareovski način dopunjuje sa nekoliko vrlo važnih elemenata a to su religijske, kulturološke, etničke različitosti i zato mislim da je ova predstava jedna snažna himna protiv svih obilka netrpeljivosti”, naglašava balerina Tamara Ljubičić.

Ovoga puta, čuveni klasik, gledamo u nešto drugačijem obliku.

“U jednom savremenom čitanju, savremenom pokretu, koji smo malo nepravedno zapostavili zadnjih par sezona, tako da mislim da će ova premijera donijeti osviježenje posebno ljudima modernog baleta”, stava je Evgeny Gaponoko, umjetnički direktor sarajevskog baleta.

“Ovaj balet odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba”, kazao je Bombana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare