Ruska ambasada se obrušila na Narodno pozorište Sarajevo, uslijedio niz reakcija

Kultura 03. mar 202321:46 1 komentar
N1

Ruska ambasada obrušila se na Narodno pozorište Sarajevo. Misle da kulturu u glavnom gradu treba osloboditi od politike i od nacizma.

Ambasada Rusije u BiH izavala je ogorčenje javnosti zbog statusa u kojem kritikuju predstavu “Idiot” i rediteljicu Selmu Spahić navodeći da je “korigovala tekst” Dostojevskog.

“A na kraju balade napisala je svoj tekst, gdje glumac, koji igra glavnu ulogu Lava Miškina, sa scene patetično optužuje Rusiju za namjerno ubistvo stotina nevinih civila, žena i djece u dramskom pozorištu Mariupolja 14. februara 2022. godine!!!”, napisali su, između ostalog.

I dok postoje granice koje politika kroji i uređuje, zbog kojih se vode ratovi, umjetnička sloboda, čak i ako je u fokusu umjetnosti politika – nema granice.

“Politika nikako ne bi trebala da se bavi kulturom, naročito na način da određuje šta je primjereno ili neprimjereno, šta se smije ili ne smije, da dozvoljava ili cenzuriše, da postavlja granice”, kažu iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Svijet u kojem živimo danas je svijet koji obilježava rat u Ukrajini. Raditi Dostojevskog na sceni danas, a zanemariti rat u Ukrajini bio bi kukavički čin. Dio predstave o kojem govorite počinje rečenicom: „16. marta 2022. u zračnom napadu ruske Oružane snage bombardovale su Donjeck akademsko regionalno pozorište u Ukrajini”, dodali su, te su i napomenuli da je predstava i najavljena kao adaptacija Dostojevskog.

Na Facebook status Ruske ambasade, na društvenim mrežama, reagovali su brojni kulturni radnici.

Opširnije u prilogu Adrijane Gavrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare