Samostalna izložba Selme Selman u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

Kultura 14. jul 202114:09 0 komentara
Fena

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine najavljuje za 23. juli otvaranje centralnog događaja, svog ljetnog programa, samostalnu izložbu međunarodno prepoznate bosanskohercegovačke umjetnice Selme Selman.

Kustosica te izložbe je Amila Ramović. Ona je u dvogodišnjem periodu sarađivala sa umjetnicom u razvoju koncepta izložbe te produkciji novih ciklusa njenih djela, koja će prvi put biti prezentirana tim povodom. To je prva samostalna izložba Selme Selman u Bosni i Hercegovini.

Romska zajednica

Samostalnu izložbu Selme Selman, tokom ljeta, pratit će programski događaji usmjereni na njen umjetnički i aktivistički angažman, kao i promociju društvene kohezije i integracije marginaliziranih skupina u bosanskohercegovačko društvo.

Selma Selman svjetski je poznata umjetnica, aktivistkinja koja se kroz rad često bavi pitanjima relevantnim za romsku zajednicu u kojoj je i sama odrasla.

Nakon studija slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u BanjojLluci, završila je magistarske studije pri programu Transmedia na Syracuse Univerzitetu New York. Samostalne izložbe imala je diljem Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Mađarskoj. Učestvovala je u niz značajnih internacionalnih izložbi. Dobitnica je niz međunarodnih priznanja u oblasti umjetnosti, te započinje pohađanje Rijksakademie u Amsterdamu (2021).

Po zatvaranju izložbe u Sarajevu, slijedi njena velika samostalna izložba u Muzeju Fridericianum u Kasselu, zatim i projekti u Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, San Marinu, Rumuniji, SAD-u u periodu 2021/2022.

Zajednički program

Amila Ramović je kustosica i muzikologinja iz Sarajeva. Karijeru je započela kao koordinatorica programa Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo (2000), kasnije i kao izvršna direktorica Fondacije Ars Aevi (2005-2017). Profesorica je na Muzičkoj akademiji i Akademiji scenskih umjetnosti Univerzteta u Sarajevu.

Izložba se realizira u partnerstvu Umjetničke galerije BiH s Udruženjem Akcija te niz organizacija i saradnika. Projekt su podržali Evropska unija i Vijeće Evrope, kroz zajednički program ‘Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022’.

“Samostalna izložba Selme Selman provodi se u okviru projekta ‘Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova Romske zajednice’, koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz zajednički program ‘Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022'”,  saopćeno je iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Izložba Selme Selman bit će postavljena do 1. septembra u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, svaki dan osim nedjelje od 10 do 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!