U Sarajevu vlada prava festivalska atmosfera, grad pun turista

Kultura 13. aug 202114:01 0 komentara
Foto: F.Z./N1

U glavnom gradu BiH večeras počinje najveća filmska smotra u Jugoistočnoj Evropi 27. Sarajevo Film Festival.

Kako je zabilježio fotoreporter N1 Faruk Zametica, glavnim šetnicama u Sarajevu vlada prava festivalska atmosfera. Tako ulice Zelenih beretki i Branilaca Sarajeva imaju festivalsko ruho, crvene zastavice sa znakom SFF-a. Osim prave zabave u vidu odličnih filmskih naslova, zatim premijera, u okviru SFF-a, svi posjetioci će moći uživati i u zabavi na nekoliko festivalskih lokacija.

Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1

Kako su za N1 kazali iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u augustu se očekuje od 45.000 do 50.000 turista.

Top 10 zemalja iz kojih dominiraju turisti u Kantonu Sarajevo, prema podacima Turističke zajednice su UAE, Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Njemačka, Srbija, Turska, Hrvatska, SAD-a i Austrija.

Podsjetimo, svjetskim premijerama dva bh. filma bit će otvoren ovogodišnji Festival i to filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7.

Radnja Tanovićevog filma odvija se tokom pandemije u Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa, ali i preispituju životne odluke. Glavne uloge u filmu Deset u pola ostvarili su Izudin Bajrović i Branko Đurić Đuro.

Počasno srce Sarajeva

Osamnaest filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Počasno srce Sarajeva otići u ruke Wim Wendersu, čuvenom reditelju, a u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Počasno Srce Sarajeva će preuzeti i Michel Franco, poznati meksički reditelj koji je to bio spriječen prošle godine zbog pandemije koronavirusa.

Kako je najavljeno, SFF je COVID-siguran događaj koji će biti održan u skladu s mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

“To znači da će biti potrebna COVID-sigurna akreditacija, odnosno, jedan od ona tri dokumenta koja su potrebna da bi se prisustovalo projekcijama i lokacijama. To znači ili da su prebolovali COVID u posljednjih šet mjeseci, da imaju negativan antigeski test, ili dokaz o vakcinaciji”, kazala je ranije Andrijana Copf, PR SFF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!