Sarajevo podiže spomenik Tvrtku I Kotromaniću

Kultura 07. mar 202219:05 > 08. mar 2022 10:48 2 komentara
N1

Grad Sarajevo ove godine planira podizanje spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, kako bi se obilježila njegova vladavina, kao bana, a potom i kralja. Rad kipara Stijepe Gavrića izabran je kao najbolje idejno rješenje za spomenik, koji će biti podignut u parku iza zgrade Predsjedništva BiH.

“Nagrađeni rad vjerno prikazuje snažan lik i autoritet kralja, sa podignutom rukom i otvorenom šakom, koja ujedno i pozdravlja i zaustavlja. Mač za pasom simbolizira spremnost na borbu, a štit sa ljiljanima na odbranu države Bosne”, ovako je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić opisala pobjednički rad kipara Stijepe Gavrića za idejno rješenje spomenika bosanskog kralja.

“Za pojasom ima i veliki mač to je za ove druge koji nisu prijatelji. On stoji stabilno i sigurno. Plašt kojim je ogrnut on je nemiran. On vijori. On mi je poslužio kao simbol vremena u kojem se Bosna nalazi i sad, ali i prije, uvijek je nekako na vjetrometini”, kazao je Stijepo Gavrić, kipar.

Drugo mjesto pripalo je Adisu Lukaču, a treće su osvojili Darko Šobot i Elma Alić-Šobot.

“Meni je nekako bila ideja da uradim konjaničku statuu kralja, onako ponosnog. S tim da drži u ruci mač koji nije u agresivnoj pozi ali je simbol jedne zaštite, stabilnosti države, dok je na drugoj strani držao štit”, kazao je Adis Lukač, kipar.

N1

“Naš tim je uradio jednu moderniju liniju konjanika, jednostavnije, specifičnije. Simplificirana jedna geometrijska forma. Htjeli smo da budemo drugačiji i originalni po svojoj ideji i zaista to jesmo”, kazala je Elma Alić-Šobot, kiparka.

N1

Izradu spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, Gavrić, koji je autor nekoliko spomenika, povezao je sa današnjim vremenom.

“Osvajač nije bio iako je Bosna u to vrijeme bila velika, pa sam se odlučio, primjereno ovom vremenu, da ga napravim kao mudrog, odlučnog, prijateljski raspoloženog prema svakom ko je dobronamjeran i zato sam mu stavio ispruženu desnu ruku sa otvorenim dlanom”, dodaje kipar Gavrić.

“On je uradio jednu neorenesansnu skulpturu i naravno taj pristup je bliži ljudima, tako da je pobjeda zaslužena”, smatra Alić-Šobot.

Bosna i Hercegovina već ima jedan spomenik kralju Tvrtku koji je postavljen prije 10 godina u Tuzli, a koji je radio akademski skulptor Adis Lukač.

“On je Tuzlak, ja sam Sarajlija, tako da smo zamjenili naše kraljeve, ja sam radio za Tuzlu on radi za Sarajevo, i drago mi je da će Sarajevo konačno dobiti spomenik kralja Tvrtka”, kazao je Lukač.

Nagrađivani radovi dobili su i novčane nagrade, a spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću biće izrađen u bronzi. Za podizanje spomenika, koji će biti postavljen iza zgrade Predsjedništva BiH, biće izvojeno 250.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare