Sarajevski teatri uveliko rade na novoj sezoni: Publiku očekuju i nove predstave (VIDEO)

Kultura 11. sep 202320:29 0 komentara
N1

Iako su pozorišta tokom ljeta na pauzu, Sarajevski ratni teatar je imao radno ljeto. Na Malim Brijunima je igrana predstava "Othello" a potom je SARTR bio i na dva festivala u Italiji.

“1.oktobra, sa reprizom 2.oktobra, igramo predstavu “Alice u krevetu” spisateljice Susan Sontag, ne treba je puno najavljivati i govoriti o njoj, napravila je izuzetan posao za Sarajevo na intelektualnom planu. Predstavu radi Zoltan Balazs, mađarski reditelj sa sarajevskim glumcima”, rekla je Maja Salkić, direktorica SARTR-a.

Prije premijere “Alice u krevetu”, krajem septembra biće upriličena i sarajevska premijera predstave “Othello”.

A i Pozorište mladih Sarajevo radi na novoj predstavi, koja bi premijerno trebala biti izvedena početkom novembra.

Kamerni teatar 55 novu pozorišnu sezonu počinje novitetima. Naime, u decembru počinje sa radom Dramski studio 55 – scena za srednjoškolce. Plan je da se izabere 20-ak učenika iz svih srednjih škola, koji će jednom sedmično imati priliku o teatru učiti od dramaturginje Emine Omerović .

Nakon ljetne pauze, sarajevski teatri novu pozorišnu sezonu uglavnom počinju premijerom predstave, jer na taj način žele obogatiti kulturnu ponudu svog teatra.

A najstarija teatarska kuća u našoj zemlji, Narodno pozorište Sarajevo, nakon sarajevske premijere predstave “Marlene Dictrih – petak tačaka optužnice” kojom su otvorili novu umjetničku sezonu, u povodu 100 godina Sarajevske filharmonije, upriličiće i “Gala koncert” u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Opširnije u prilogu Adrijane Gavrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPadkult

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!