SARTR: Premijera predstave Totovi u režiji Andrasa Urbana

Kultura 16. mar 202316:33 0 komentara

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra, u petak će premijerno biti izvedena predstava "Totovi" u režiji Andraša Urbana. Riječ je o groteski sa elementima satire. Reprizna igranja zakazana su za 18. i 19.mart.

Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka, napisao je komad “Totovi” na osnovu novele “Dobrodošlica za Majora” iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943.

“Govorimo o dobu strašne cenzure i dobu kad se znalo šta se smije a šta se ne smije pisati. Mi danas živimo u jednom drugačijem vremenu toliko što cenzura nije javna. Mi nemamo komitete za umjetnost, književnost, nauku koja će nam određivati šta se smije govoriti a šta ne, ali smo dobro izdresirani da nakon izvjesnog vremena sami znamo gdje su te nevidljive granice”, kaže Vedrana Božinović – dramaturg.

Komad je groteska sa elementima satire. Izaziva razne emocije, od smijeha do suza.

“Priča je o malim ljudima, malom čovjeku, koji želi samo da živi svoj život i kada se to ugrožava, u odbrani toga spreman je da, u svom ludilu, i ubije ako treba”, ističe Urbán András – reditelj.

Priča se prikazuje kroz tiranstvo jednog majora koji stiže sa fronta i provodi slobodno vrijeme kod porodice Totovi i ima posebne zahtjeve kako da se ljudi ponašaju.

“Potpuno svoju realnost i svoja neka pravila donosi u njihovu realnosti njihova pravila i na taj način potpuno okreće njihov svijet naopako. Meni je bilo zanimljivo istraživati taj karakter, tog čovjeka, pravdati ga”, kaže Davor Sabo – glumac.

“Lik Tota, to je jedna autoritativna ličnost, čovjek ispunjenih ambicija u selu. Interesantno je kakve su njegove reakcije kada dođe jedan major”, dodaje Sead Pandur – glumac.

Totovi su beskrajno smiješan komad upravo iz razloga što jedna porodica radi protiv sebe, da bi zadovoljila nekoga. Smijemo se njihovoj naivnosti, želji da ugode, odricanju … smijemo se do trenutka dok ne shvatimo koliko su Totovi zapravo mi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!