Scena: Glumac Aaron Taylor-Johnson novi James Bond

Kultura 19. mar 202415:43 0 komentara
N1

Osim vijesti iz showbiza, donosimo vam i informacije iz kulture.

Muzičari okupljeni u Kvartetu kontrabasa, u okviru mini-turneje nastupaju u Bosni i Hercegovini, a sarajevska publika će imati priliku da ih čuje u galeriji Bosanskog kulturnog centra Sarajevo, u četvrtak, 21. marta u 20 sati. Ovaj kvartet čine profesori sa muzičkih akademija iz regije.

Narodno pozorište Sarajevo će krajem sedmice upriličiti premijeru jazz opere “Blue Monday”, dok nam Kamerni teatar 55 donosi premijeru predstave “Malograđanska svadba”.

Od 17. do 22. aprila, pod motom “Riječ”, biće održan 35. Međunarodni Sarajevski sajam knjiga. Ove godine na sajmu učestvuje više od 150 izdavača iz BiH i regije, a pored brojnih naslova, ljubitelje pisane riječi očekuju i radionice, izložbe, ali i okrugli sto na temu “Prevođenje i autori”.

Od 5. do 7. aprila u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće održana manifestacija “Dani Jagoša Markovića”. U čast prerano preminulog reditelja, biće odigrane tri predstave koje je režirao Marković.

U Galeriji općine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba skulptura “Black star” umjetnika Darka Šobota. Radi se o izložbi koja predstavlja fenomen porodice, suočenog sa razarajućim ratnim sukobima koji istu tu porodicu surovo razaraju, ostavljajući nesagledive posljedice po društvo. Izloženi su radovi na kojima je umjetnik radio više od 20 godina. Riječ je o sedam skulptura, a svaka od njih priča posebnu priču.

U Fotogaleriji Jelićeva, Centra kulture i mladih Općine Centar, otvorena je izložba “Panamski kanal” Ljube Pavlović. Izložba fotografija odgovara na brojna pitanja, poput uloge Panamskog Kanala, koliko vremenski traje prolaz kroz kanal dužine 82 kilometra, ali i koja je cijena prolaza.

Više o vijestima iz kulture i umjetnosti pogledajte u Sceni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!