Scena: Promocija Hemonovog romana “Bejturan i ruža”

Kultura 20. jun 202416:31 0 komentara

"Bejturan i ruža" naziv je romana autora Aleksandra Hemona čija je promocija upriličena u Ateljeu Figure u Sarajevu. Riječ je o dirljivoj priči koja predstavlja vrhunac pripovjedačkog talenta Aleksandra Hemona. Radnja romana počinje u Sarajevu 1914. godine, a zatim se proteže decenijama i kontinentima, prikazujući živote junaka kroz vijekove burne historije, padove velikih carstava, ratove, slavne gradove, neizbrisive ljubavi, snove, pjesme i zablude. Uz razgovor o knjizi, izvedeno je nekoliko pjesama sa albuma Damira Imamovića, inspirisanih upravo ovim romanom.

Filmom “Djeca čovječanstva” jednog od najvećih reditelja današnjice Alfonsa Cuaróna, sa Julianne Moore u glavnoj ulozi, otvoren je Slano Film Days. Prijateljstvo direktora festivala Mirsad Purivatra i Alfonsa Cuaróna seže još od 1995.godine, kada je reditelj došao u opkoljeno Sarajevo i donio svoj film “Mala Princeza”. Tako je, Cuarón riskirajući svoj život, pokazao ne samo hrabrost, nego i ljubav prema filmu. Slano Film Days traje do 22. juna.

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u subotu, 22. juna u 20h, biće ponovo odigrana predstava „OTHELLO“ rađena prema drami Williama Shakespeare-a, u režiji Oksane Dmitriieve. “Othello” je jednA od najzačajnijih Shakespeareovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav.

A u utorak, 25. juna, u 20 sati, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske biće održan koncert iz ciklusa kamerne muzike pod nazivom Betoven „Ta-ta-ta-taaaa“. Betovenova djela će izvesti Lidija Pejaković na violini i Željka Jovanić na klaviru.

Zamišljen je kao festival koji promoviše kulturnu razmjenu, dijalog i toleranciju između ljudi koji žive na Kosovu i u Srbiji. Ipak, ove godine državni funkcioneri zatražili su – zabranu, odlaganje, ali i otkazivanje festivala “Mirdita-dobar dan”. Donosimo vam kulturni program koji očekuje publiku u Beogradu krajem juna na Mirditi.

“Naomi: In Fashion” naziv je izložbe koja je otvorena u londonskom muzeju. Inače, ova izložba je prva takve vrste, koja donosi haljine, obuću, modne fotografije i naslovnice časopisa jednog od najpoznatijih supermodela. Kroz eksponate može se sagledati karijera Naomi Campbell, duga 40 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!