Scenarista Matrixa 4 “ekskluzivno” za N1 otkrio kraj najiščekivanijeg filma

Kultura 14. dec 202119:02 > 19:07 0 komentara
Aleksandar Hemon
Aleksandar Hemon (N1)

Nakon 18 godina u kina stiže 4. nastavak kultnog Matrixa - "The Matrix Resurrections". Ovoga puta režiju potpisuje samo Lana Wachowski. Neo i Trinity opet su tu, igraju ih i dalje Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss, a ovoga puta na našu posebnu radost i ponos scenarij između ostalih potpisuje Sarajlija, američki i bh. pisac Aleksandar Hemon.

N1: Imamo li pravo biti ponosni na vaše uspjehe?

Aleksandar Hemon: Ne smetama mi sigurno, raduje me. Dosta toga dugujem Sarajevu. Formirao sam se u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Drago mi je ako Sarajevo i BiH osjećaju malo ponosa.

Pročitajte još

Ima li pravo država biti ponosna?

Ne znam kako neko može institucionalno biti ponosan. Postoji način kako se podržava rad građana. Međutim, za film je potrebna strukturalna podrška. Filmovi koštaju. Lijepa riječ je lijepa, ali kad se radi o filmu potrebne su pare.

Matrix je zaista kultni film i mnogi imaju određeni odnos prema njemu, odnos s njim. Kakva je vaša historija sa Matrixom, dok ste još bili tek gledalac?

Krajem ‘90. sam živo na sjevernoj strani Chicaga i tamo je bio bioskop, odmah pored kafića gdje sma igrao šah. Neko je rekao da treba pogledati filmove Wachowskih koji su lokalci. Gleda sam “Bound” koji mi je bio odličan, i nakon toga sam se pretplatio na sve njihove filmove. Mnogo godina kasnije sam ih upoznao i počeli smo se družiti. Malo pomalo počeli smo i sarađivati. Zbog toga sam, da se ne lažemo, mnogo ponosan.

Kad ima mnogo scenarista, kao što je slučaj na Matrixu 4, kak oto izgleda u praksi?

Nema posebnih podjela, mi se nađemo i smišljamo priče. Bacamo u ideje u prostor koji zovemo “jama”. Taj tim – Lana, David i ja smo suma pojedinačnih umova. Vrlo je stimulativno i jako volim njih dvoje. Jedva čekam da ponovo zajedno radimo. Imamo različite stilove i to se mora na kraju “poravnati” da scenario bude ujednačen.

Kada je premijera “The Matrix Resurrectionsa”?

Premijera je 18. u San Francusku i svi će biti tamo. U istom je bioskop gdje je bio prikazan film “Ostrvo ljubavi” koji smo radila Jasmila Žbanić i ja.

Možete li nešto reći o novom Matrixu, šta je na kraju?

Na kraju se uzmu. Poslije toga je odjavna špica (smijeh).

Da li ste viđali glavnog glumca Keanua Reevesa?

Posljednja verzija scenarija je završena u februaru 2019. Našli smo se tada sa Reevsom i dao nam je svoje primjedbe, diskutovao je s nama. Proveli smo zajedno nekoliko dana i on je bio de facto član našeg tima. Preradili smo scenarij na osnovu nekih njegovih ideja i taj scenarij je podnešen studiju “Warner Bros.” i on je odobren.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!