Skriveni mural poznatog umjetnika otkriven u zidovima porodične kuće

Kultura 14. mar 202416:31 0 komentara
aixmaville

Kada je Paul Cézanne bio mladić, njegov otac je kupio vilu u francuskom gradu Aix-en-Provence. I, kao što svaki umjetnik može učiniti, Cézanne je preuzeo na sebe da dekoriše zidove svojom umjetnošću. Iako se mislilo da su sve njegove slike u ulju, kao i akvareli i murali u kući otkriveni, izgleda je jedan ostao nezamijećen.

Prilikom renoviranja „Velikog salona“ u augustu 2023. godine otkriveni su ostaci ranije nepoznatog murala. Prije otkrića, historičari umjetnosti snimili su devet Cézanneovih djela u kući, koje su umjetnik i njegova sestra prodali 1899. godine. Ti murali su prebačeni na platno i razbacani po različitim muzejima.

Pronađeni ispod slojeva gipsa i tapeta, čini se da ostaci murala pokazuju pomorsku scenu. Na ivicama se nalaze brodski jarboli i transparenti koji lete na povjetarcu, iako su, nažalost, središnji i donji dio otkinuti, ne dajući nam da vidimo šta je još post-impresionistički slikar imao na umu.

Nebo, transparenti na vrhu brodskog jarbola? Ulaz u luku? Sa ovim neočekivanim otkrićem, Cézanne nas ne prestaje inspirisati“, kazala je gradonačelnica i francuska senatorka Sophie Joissains na Facebooku.

View this post on Instagram

A post shared by Aixmaville (@aixmaville)

Posjetioci će svakako moći uživati u fragmentima ovog novog djela kada se renoviranje kuće završi, a to će biti na proslavu 2025. koju Aix-en-Provence planira za Cézannea. Joissans je dodala: “Javnost će moći otkriti ovo mjesto, obogaćeno njegovim prvim slikama proizvedenih tokom 1859. godine, u Aixu, gdje je nastala najpoznatija Cezannova slika – Igrači karata.”

I dok se možda pitate je li Cézanne ostavio još neko iznenađenje, istraživači su rekli da je ostatak kuće temeljito provjeren, tako da ne očekuju da će se otkriti nešto drugo.

Ovo novo obnovljeno djelo nedavno predstavljeno na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali Cezannov praunuk, kao i gradonačelnica Aix-en-Provencea, te stručnjaci iz Société Paul Cézannea i Musée Granet, piše MyModernMet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!