Šta kriju naši telefoni?

Kultura 21. maj 202415:26 0 komentara

U najnovijem izdanju emisije Scena vam donosimo:

Premijerom predstave Kamernog teatra 55 “Potpuni stranci” u režiji Lajle Kaikčine, u petak počinje festival Ruta. Ovaj putujući festival donosi najbolje predstave šest istaknutih pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Potpuni stranci je priča o prijateljstvu i iskrenosti. Da li je dobro uvijek biti iskren?

Nešto poput “istine ili izazova”, u predstavi “Potpuni stranci” sedmoro prijatelja odlučuje da igra igru – igru koja podrazumijeva čitanje na glas svih pristiglih poruka, mailova i poziva. Kada telefoni počnu sa oglašavanjem, nastaje potpuno ludilo.

“Mislim da će svako pronaći zato što pričamo o međuljudskim donosima, o odnosima u braku, o odnosima u prijateljstvu, odnos roditelja i djece… tako da propitujemo sve te odnose i propitujemo koliko su naši odnosi iskreni, koliko imamo tajni”, kazao je glumac i direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić.

Istina se stavlja na test, kao i prijateljstvo. Postavlja se pitanje: imamo li pravo na privatnost, lažnu sreću i ima li prijateljstvo granicu transparentsnosti.

“Uvijek postoje te bijele laži koje služe da nekoga zaštitite, da pripomognu u nekoj situaciji. Ne znam, valjda zavisi od situacije do situacije”, kazala je glumica Nadine Mičić.

“Ovo je priča u kojoj te tajne, jedna po jedna, izlaze na vidjelo i vidjećemo kako reaguju likovi na sceni na te tajne”, dodala je rediteljica Lajla Kaikčija.

Ono što je trebalo biti simpatična igra pretvoriće se u pravu noćnu moru. Komična situacija vrlo brzo prelazi u dramu.

“Svako od likova ima male ili velike tajne, nešto što nam se ponekad čini totalno benignim postane veliki problem, a nešto što je veliko, dođe do apsurda i ne čini se toliko veliko. Tako da su tajne različite. Svako u sebi nosi tajni život koji ne želi pred svima prikazati, pokazati i odati”, kazala je Kaikčija.

U maloj crnoj kutiji, kako nazivaju svoje mobilne telefone, sakrivene su brojne tajne. Šta se desi kada bi ta crna kutija progovori? Hoće li dugogodišni prijatelji postati potpuni stranci?

U današnjoj Sceni govorimo i o izložbi koja će biti otvorena u sarajevskoj Vijećnici. Naime, 23.maja biće otvorena izložba sarajevske akademske umjetnice Hanne Dujmović. Izložba pod nazivom “Igralište mašte” predstavlja kolekciju 25 slika koje su rađene u proteklom periodu.

U sklopu regionalne turneje Narodno pozorište Sarajevo je gostovalo u Prištini s predstavom “Jedan je Muhammad Ali”. Ovom predstavom otvoren je Internacionalni teatarski festival Priština. Nakon Prištine, predstava po tekstu Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića biće izvedena na Festivalu bh. drame Zenica, te na Festivalu Dani satire u Zagrebu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!