Šta nas očekuje na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu?

Kultura 19. jul 202415:09 0 komentara
Anadolija

Sarajevo Film Festival jedan je od istaknutijih i većih filmskih festivala u Evropi. Pored raznovrsnog programa, i ove godine će od 16. do 23. augusta, ugostiti brojne svjetske i regionalne zvijezde.

Ovogodišnji SFF bit će otvoren svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi. Čast da vodi svečanost otvaranja 30. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je glumici Maji Izetbegović.

„Imala sam sreću i privilegiju da odrastam uz Sarajevo Film Festival koji je na najljepši mogući način odredio putanju mog profesionalnog izbora. Danas on za mene predstavlja prostor slobode i inspiracije za vlastiti kreativni rast. Razlog zbog čega najviše volim Sarajevo za vrijeme Festivala je što u tim danima dolaze do izražaja vrijednosti koje volim živjeti u svom gradu. To su umjetnost, sloboda i kozmopolitizam“, saopštila je Izetbegović.

Na otvorenju će uslijediti svjetska premijera novog filma bh. reditelja Danisa Tanovića „Nakon ljeta“. Film će u Sarajevu istovremeno biti prikazan u petak, 16. augusta u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu Stari Grad i u Ljetnom kinu Centar „Safet Zajko“, a njegovom premijerom počinju projekcije Sarajevo Film Festivala i u Mostaru – u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar i u Tuzli – u Bingo Ljetnom kinu Tuzla.

Žiri Takmičarskog programa – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala čine reditelj i scenarist Paul Schrader (predsjednik), glumac Sebastian Cavazza, rediteljica, scenaristica i montažerka Una Gunjak, reditelj i scenarist Juho Kuosmanen te glumica i producentica Noomi Rapace. Oni će imati čast dodijeliti nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskom programu – igrani film. Nagrade će biti uručene u petak, 23. augusta, na svečanosti ceremonije dodjele nagrada.

Također, do 30. jula otvoren je poziv za mlade iz Bosne i Hercegovine da snime kratki video i prijave ga za projekt pod nazivom „Films for Future/Filmovi za budućnost“. Ovaj projekt s ciljem podizanja svijesti o održivom razvoju i klimatskim izazovima pokrenuo je Sarajevo Film Festival u partnerstvu sa Sarajevom gradom filma UNESCO-a i Zelenim klubom kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH. Pet najboljih video uradaka će biti nagrađeno dolaskom na 30. Sarajevo Film Festival.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!