Šta znamo o jednoj od prvih bh. pjesnikinja: Njena kuća postaje urbani džep

Kultura 26. mar 202322:53 1 komentar
N1

Kulturnu ponudu Bijeljine uskoro bi mogla da upotpuni i priča o ljubavi prve lokalne pjesnikinje Magdalene Živanović i poznatog pjesnika iz Trebinja Jovana Dučića. Ruševna Magina kuća, postaje urbani džep, sa zelenom površinom i propratnim sadržajima. Posjetioci će moći vidjeti i dio pisama koje su Magdalena i Jovan razmjenjivali krajem 19. stoljeća.

Ruinirana, devastirana, sablasna. Ovu kuću u centru Bijeljine nagrizao je zub vremena, ali i požari. U njoj je živjela i stvarala prva bijeljinska, jedna od prvih pjesnikinja u Bosni i Hercegovini- Magdalena Maga Živanović. Imala je tek 18 godina kada je u Semberiju, te 1893.godine stigao mladi učitelj, kasnije veliki srpski pjesnik i diplomata Jovan Dučić. Njihovo poznanstvo rodilo je ljubav, sputanu društvenim stegama, ljubav koju nisu živjeli, ali o kojoj su jedno drugom pisali. A pisma su objavljena u Bosanskoj vili.

“Mislim da generalno Semberci nisu dovoljno informisani o tome, o samoj Magdaleni Živanović. Nemaju dovoljno podataka o njoj. Više je poznata priča o Jovanu Dučiću, zna se da je dio svog života Dučić proveo u Bijeljini. Odnos Magdalene i Dučića nije dovoljno istražen i predstavljen javnosti. Samo objavljivanje tih pisama, koja su već objavljena u Vili, značilo bi dosta da se ljudi bolje informišu”, stava je arhitektica Milena Petrović.

Prije nekoliko godina za vrijeme „Višnjićevih dana“ SPKD „Prosveta“ je postavila spomen-ploču na kuću. Na njoj su, bili oslikani Maga i Dučić, s kratkim tekstom o njihovoj ljubavi. Danas ovdje samo prašnjava tabla i adresa – Svetog Save br.2. Oko malo stvari se slažu gradske vlasti u Bijeljini, no odluku o eksproprijaciji lokaliteta podržali su i gradonačelnik i skupština.

“Bila je ruševina, imovinsko pravni odnosi su bili komplikovani, nije im se moglo ući u trag. Lijepa priča, lijepa pozadina iza toga, svako ko posjeti Bijeljinu biće mu interesantno da posjeti tu lokaciju”, naglasio je predsjednik bijeljinske skupštine Aleksandar Đurđević.

Konzervacija i restauracija nisu moguće. Kuća će biti srušena. Idejni projekat predviđa gradnju zida jedne fasade Magdalenine kuće, arhitektonski uklopljenog u okolinu. Želja mnogih je i balkon, poput onog čuvenog iz Verone.

Više u priči Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare