Svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa u Tuzli: Mladi će kroz brojne filmove naučiti o kulturi i historiji BiH

Kultura 22. okt 202420:15 0 komentara
N1

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona sa partnerima peti put organizuje manifestaciju "Dani audiovizuelnog naslijeđa i umjetnosti“, čime nastavlja tradiciju obilježavanja Svjetskog dana audiovizuelnog naslijeđa. Filmovima koji će biti prikazani, organizatori žele edukovati mlade o razvoju videoprodukcije, podučiti ih historiji i kulturi življenja ovog dijela Bosne i Hercegovine, a posebno prikazati probleme mladih o kojima govore filmovi.

Edukativno-informativni igrani film “Virtuelni zatvor“ Pozorišta mladih iz Tuzle nastao je na osnovu rezultata istraživanja nivoa ovisnosti mladih o internetu realizovanih u srednjim škola na području Tuzle.

“Stvarno volim ovakve događaje i ovakve filmove zato jer djeca ne vole pričati o ovim temama. Smatraju da je to bespotrebno. Međutim, treba da se podigne ta svijest o problemima u društvu jer svi više prerastaju u problem zajednice”, kazala je Iman Kurtović, učenica Elektrotehničke škole u Tuzli.

A aktuelne probleme mladih tretiraju i filmovi “Od gnijezda do zvijezda“ kao i “Efendijin zavjet“.

“Značajno je da učenici dolaze na ovakve manifestacije jer će biti prikazani filmovi koji govore o određenim neprihvatljivim ponašanjima kao što je međuvršnjačko nasilje i nasilje u porodici. Također, kroz ove filmove, mogu naučiti mnoge stvari”, pojasnio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

“Ovo nije naša prva aktivnost koju realizujemo na polju prevencije međuvršnjačkog nasilja. U naredna tri dana imat ćemo aktivnosti projekcije filmova i panel diskusije”, istakao je Damir Gazdić, ministar kulture, sporta i mladih TK.

Upravo su panel diskusije veoma bitne kako bi mladi bolje shvatili značaj problema sa kojima se danas susreću i bore.

“Pokušali smo da to ne bude samo puko gledanje filmova nego da kroz razgovor o filmu nakon svake od ove tri projekcije, djeca iz tuzlanskih srednjih škola, razviju dijalog o filmu, da se uključe učenici. Mislim da se iz svega može izvući jedan dobar rezultat u sinergiji sa neke dvije tri stvari i da odemo sa nekim jasnim porukama kući”, naglasio je Nedim Ćudić, glasnogovornik BKC-a Tuzla.

Mladu publiku očekuje i film “Magareće godine”, dokumentarni filmovi nastali na širem području sjeveroistočne Bosne u periodu 1950. – 1971. godine, te popularni film za djecu “Koko i duhovi”. Tako tuzlanski učenici imaju priliku pogledati bogatu bosanskohercegovačku kinematografiju i pronaći neku poruku i poduku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!