‘Tango’ Slawomira Mrožeka otvara novu pozorišnu sezonu u Tuzli

Kultura 03. okt 202418:43 0 komentara

Novu pozorišnu sezonu, Narodno pozorište Tuzla otvara premijerom predstave "Tango" autora Slawomira Mrožeka i u režiji Radoslava Milenkovića. Publika će predstavu moći pogledati na premijeri 05. oktobra 2024. godine, u 19,30 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

Predstava prikazuje svakodnevicu jedne obično-neobične porodice, ogrezle u svakovrsnim porocima. U njihovim životima nema reda, smisao se svega se zagubio, a nada u bolje, živi samo ironično.

“Prestava je pisana 1964. godine pa će se prepoznati, ko bude gledao, elemente Woodstocka, elemente nekih stvari koje su se dešavale poslije nekih desetak godina. Čovjek je bio vizionar i to je jedan od najboljih njehovih tekstova. Moja uloga je uloga jednog vizionara, propalog umjetnika”, glumac Nermin Omić.

“Za ovaj tekst sam se odlučio jer govori o našoj stvarnosti, savremen je, govori o tome kako su prostaci, siledžije, ubice, pobijedile i oni su sada na vlasti i oni odlučuju o našim životima”, Radoslav Milenković, režiser.

Ovo je prva saradnja Milenkovića sa tuzlanskim ansamblom koji je inače kombinacija mladih i iskusnih glumaca.

“Posao redatelja nije da postavlja pred glumce nem oguće zahtjeve zbog svog koncepta. Nego, suština i mudrost režije je da afirmiše ono što glumci mogu”, kaže Milenković.

“Iz nas su dva mjeseca vrlo intezivnog i vrlo predanog rada, onako kako je glumački ansambl narodnog pozorišta Tuzla i navikao svoju publiku. Mo smo sretni što se jedan lijep i kreativna proces zavšrava u subotu”, Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Ovogodišnju pozorišnu sezonu obilježit će transformacija revije “Tuzlanski pozorišni dani” u festival na kojem se dodjeljuje, prošle godine utemljena nagrada Radoslav Zoranović.

“Stručni žiri i publika će imati priliku nagraditi najbolje predstave u takmičarskom dijelu. Bit će profesionalna pozorišta iz BiH, a prijatelji iz regije će učestvovati u revijalnom dijelu”, najavio je Ćatibušić.

Do sada je prijavljeno učešće sedam domaćih predstava, a publika će ih moći pogledati od 15. do 24. novembra na pravom pozorišnom festivalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!