U okviru „Mostarskog ljeta“ upriličena promocija knjige Emira Suljagića

Kultura 07. jul 202308:13 0 komentara
Mostarsko ljeto

U okviru međunarodne kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto“ sinoć je u Centru za kulturu Mostar upriličena promocija knjige „Geografija nestanka“ autora Emira Suljagića.

„Knjiga ima i autobiografskih i dokumentarnih elemenata, žanrovski je, da kažem, vrlo fluidna. Inspirisana je Srebrenicom, zatim dijelom nekakvom mojom pričom o mojoj porodici, inspirisana je i onim što smo mi zatekli tamo kad smo se vratili i time kako to, zapravo, izgleda danas. Na kraju krajeva, inspirisana je i jednom šutnjom o tome šta se nama dogodilo među našim komšijama. Onako kako ja to vidim, ova knjiga je samo logičan nastavak nekih ranijih stvari koje sam pisao o Srebrenici“, istakao je autor Emir Suljagić.

Mostarsko ljeto

Razgovor sa autorom vodila je prof. dr. Lejla Žujo – Marić koja je naglasila da se radi o vrlo zanimljivoj knjizi.

„Knjiga nastaje kao mješavina različitih diskursa i generalno autorskih identiteta koje možemo pratiti kod Suljagića, od njegovog javnog djelovanja, istine o genocidu za koju se zalagao i zalaže, do naučnih tekstova i generalno publicističkog oblika pisanja koji je prisutan i od ranije“, rekla je Žujo-Marić te je istakla da knjiga ukazuje na specifičnu, drugačiju viziju geografije u odnosu na onu sa kojom smo se mi susretali kroz naše dosadašnje formalno obrazovanje.

„Riječ je o specifičnoj geografiji, geografiji nestanka, koja zapravo prati na koji način se prostori usljed ratnih dešavanja, preciznije genocida, mijenjaju i od zavičajnih poznatih prostora postaju prostori koji nestaju, koji se obrušavaju, koji su zapostavljeni i koji prate paralelno sudbinu ljudi sa tog prostora. Naravno, mi nju uvijek moramo razumijevati u kontekstu granice, kao jednog specifičnog mjesta na kojem se historija ispisuje na najdramatičniji način. To nam je zapravo potvrdio i posljednji rat u BiH ‘92. – ‘95., a posebno dešavanja u periodu od 11.-18.07.1995. godine u Srebrenici i na širem prostoru istočne Bosne“, objasnila je Žujo-Marić te je dodala da je ovo knjiga koja se mora pročitati.

Mostarsko ljeto

„Knjigu moramo pročitati da bismo bolje razumjeli historijske procese kroz koje je prošla naša domovina, ali koji se nažalost i ponavljaju. Ovdje Suljagić govori o tome koliko historija ima svojstvo recidiva odnosno tragičnog ponavljanja, koliko to zapravo može biti pogubno za sve nas ukoliko nemamo svijest o tome i ukoliko se prepustimo zaboravu koji nadire na različite načine“, zaključila je prof. dr. Lejla Žujo-Marić.

Na programu „Mostarskog ljeta“ sutra (petak, 07.07.) u organizaciji Centra za kulturu Mostar bit će održana promocija knjige „Maloljetnik na putu smrti“ autora Hasiba Suljića sa početkom u 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!