Zašto je važno razgovarati otkriva predstava “Sin”

Kultura 12. maj 202313:04 0 komentara

Na sceni Kamernog teatra 55 u petak će premijerno biti izvedena predstava "Sin". Riječ je o trilogiji "Sin", "Majka", "Otac" po dramskim tekstovima Floriana Zellera, za kojeg britanski Guardian tvrdi da je jedan od najuzbudljivijih dramskih pisaca. Režiju sve tri predstave potpisuje Dino Mustafić.

Trilogija “Sin”, “Majka” i “Otac” se bave porodičnim odnosima, čestim iluzijama i greškama, izazivanjem osjećaja krivice, straha, otuđenosti, čežnje za bliskošću, brige i ljubavi. “Sin” nam donosi priču o adolescentskoj depresiji djeteta koje pati nakon razvoda svojih roditelja.

“Igram dječaka čiji su se roditelji razveli i on nakon toga upada u probleme nerazumjevanja svojih roditelja njegovih osjećanja, stanja u kojima se nalazi”, kazao je glavni akter predstave, glumac Davor Golubović.

“To jeste priča o jednom adolescentu, o anksioznosti koja ima svoju psihološku dijagnozu depresije ali je to priča i o bezuslovnoj ljubavi. Mislim da će ova predstava komunicirati sa publikom jer je ona životna”, dodao je reditelj Dino Mustafić.

Florian Zeller se bavi univerzalnom temom porodice. Na jedan inovativan, dramaturški način, otvara pitanja naših životnih strahova, tegoba i frustracija kojima smo izloženi.

“Bilo kakva vrsta bolesti. Bilo kakva vrsta “devijacije” odstupa od onog što su standardi, na stranu šta su standardi i ko ih uspostavlja. Nastojim da on (lik) bude neposredan, da bude relaksiran i da komunicira o vrlo teškim temama da bi spasio ljudski život”, smatra glumac Amar Selimović.

“I ono što je specifično u ovoj priči da gledamo borbu dvije majke, dvije porodice za dijete, s jedne strane adolescenta na drugoj bebu. Temu koja je jako važna, koliko treba ljubavi da se odgoji dijete, snage i pameti da djeca prežive”, dodala je glumica Džana Pinjo.

Tekst “Sin” je izuzetno važan jer govori o tabu temama kao što su depresija i suicid kod tinejdžera.

“Govori o tome koliko je jako važno razgovarati, koliko mi ne razgovaramo, koliko se tabuiziraju te teme unutar porodice i unutar nas samih. I ovo je komad koji tretira jednu potpuno običnu porodicu”, kazao je dramaturg predstave “Sin” Vedran Fajković.

Fajković dodaje da ovo nije tekst velikih misli, već da je njegova genijalnost u jednostavnosti. A predstavu, zbog uvijek aktuelne teme, trebaju pogledati svi.

“Ja mislim da će ova naša predstava biti apsolutno dostupna tinejdžerskoj dobi i mislim da je dobro da je svi gledaju. Čak savjetujem da dođu familije da je gledaju, jer mislim da će nakon ove predstave imati mnogo razloga za razgovor”, rekao je Mustafić.

“Da nauče da trebaju nekad da razgovaraju o stvarima koja ih tište, da ih ne čuvaju u sebi jer vrlo često mogu da se pretvore u nešto što je tragedija”, dodaje Golubović.

“Sin” donosi jednu bolnu istinu, a kroz likove, koji čine trilogiju, može se svaki čovjek prepoznati, kao i u situacijama u kojima se oni nalaze.

Reprizna igranja zakazana su za 13. i 15. maj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!