U subotu u Narodnom pozorištu Sarajevo premijero glazbena drama “Tosca”

Kultura 20. okt 202219:42 0 komentara

U subotu će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijero biti izvedena glazbena drama u tri čina "Tosca", pod ravnanjem Ive Lipanovića, u režiji Gorana Golovka. Prva repriza je na Svjetski dan opere.

Puccinijeva Tosca spada među najomiljenije i najviše izvođene opere. Iako je napisana 1900.godine itekako se može staviti u današnje vrijeme. Zadnjih 30-ak godina, opera prati sve ono što se zbiva u savremenom teatru, te je Tosca i danas aktuelna jer osuđuje svaku vrstu diktature, agresije i nasilja nad ženama, kazao je reditelj Goran Golovko.

“Nismo se opredjelili za onu tradicionalnu postavku predstave, već koristeći znakove iz onog što se zbiva danas i oko nas pokušavamo, izmeđuostalog, odgovoriti na pitanje šta nam ova opera govori danas i ovdje”, rekao je reditelj Goran Golovko.

Katarina Kikić Marić – solistica je istaknula da joj se jako sviđa period u koji je smješten, neke ‘50.

“Tema je ta koja se uvijek može obrađivati, posebno danas. Tosca predstavlja jednu ženu koja je i zaljubljena ali isto tako kad je pod pritiskom i kad je ugrožena zbog ljubavi, ona je bila spremna i da ubije”, navela je Marić.

Osim ljubavne priče, Tosca donosi i političku zavjeru koju prati savremena muzika.

“Mario Cavaradossi je jedan klasični umjetnik, čardaš ni na nebu ni na zemlji, ali sticajem okolnosti on se uplete u političku situaciju i bude primoran spasiti ambasadora jedne države koja je okupirana”, naglasio je Stjepan Franetović, prvak opere HNK Zagreb.

Iako je najizvođenija, Tosca je izuzetno teška, posebno za orkestar.

“Jedna partitura koja je izuzetno teška, vrlo teška, spada među 5-6 najtežih partitura u opernoj literaturi a ja bih rekao i u kompletnoj muzičkoj literaturi za jedan orkestar”, rekao je Ivo Lipanović, dirigent.

Operna premijera “Tosca” biće posvećena ukrajinskom dirigentu Juriju Kerpatenku koji je odbio saradnju sa okupatorima, te je zbog toga ubijen u svom domu.

“Tako da mi se čini da nema ništa prirodnije i logičnije nego da Sarajevo, kao grad koji ima tu obavezu, na ovaj način, iskazuje svoje poštovanje prema svim veličanstvenim, uzvišenim akterima, kao to je to slučaj ukrajinskog dirigenta“, rekao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prva repriza “Toscke” ali i Svjetski dan opere je 24. oktobra.  Evidantan je manjak opernih predstava u BiH, a Lipanović smatra da su za to krive obrazovne institucije, posebno muzičke, koje su zakazale u obavljanju svog posla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!