U tešanjskom pozorištu premijera predstave “Aplauz za naše”

Kultura 15. jan 202415:22 0 komentara

U tešanjskom pozorištu u četvrtak će premijerno biti izvedena predstava "Aplauz za naše", na kojoj su radili mladi glumci amateri. Predstava govori o diskriminaciji ali i vršnjačkom nasilju, a plod je saradnje Bosanskog pozorišta Tešanj i Centra za mlade Teslić, u kojoj su učestvovali glumci iz obje zajednice.

“Aplauz za naše” je predstava koja progovara o vršnjačkom nasilju, a ova tema je u poslijednje vrijeme itekako aktuelna.

“Polazna tačka od koje smo mi krenuli u razgovor uopšte o ovom tekstu, o budućoj predstavi bila je diskriminacija i inkluzija u društvu, bila je tolerancija prema drugom i drugačijem”, kazala je autorica teksta Nedžma Čizmo.

A mladi su itekako svijesni diskriminacije u društvu ali i vršnjačkog nasilja, koje je sve češće.

“Vršnjačko nasilje je veoma aktuelna tema, ali također smatram da bi se ljudi trebali više uključiti u to šta se dešava oko njih, šta njihova djeca rade, s kim se druže, ali i ko su im zapravo uzori na internetu”, kazala je glumica Enida Šakota.

“Ja smatram da je vršnačko nasilje sada, na žalost, jedna od najaktuelnijih stvari u 21.vijeku, i ne samo kod nas nego u cijelom svijetu. Mislim da ova predstava može doprijeti mladih a dosta njih se može i poistovijetiti sa dosta scena iz ove predstave”, dodala je glumica Barbara Ostojić.

Osim što će se mnogi mladi prepoznati, glumci smatraju da ova predstava može doprijeti do njih.

“Vršnjačko nasilje je jedan od najaktuelnijih problema današnjem svijetu, samim tim predstave koje se bave društvenom odgovornosti i edukativnim poukama, jesu podsticaj mladima i uticaj ima jedan od najvećih”, smatra glumac Njegoš Lučić.

Ova predstava, iako se bavi vršnjačkim nasiljem, fokus stavlja na roditelje, ali i na sistem, koji, kako kažu, vrlo često zakaže u ovakvim situacijama.

“Naš cilj je da ovom predstavom ukažemo na problem, da pokažemo ko stoji iza njega, ko treba reagovati. Na žalost, svjedoci smo da institucije, prosvjeta, ne reaguju na vršnjačko nasilje kako bi trebali, ne poduzimaju mjere kako bi se sankcionisali počinioci”, kazao je glumac Faris Hasičić.

“U toj predstavi će se predstaviti nasilje u samo jednom obliku, a ima ih mnogo. Smatram da se o temi treba jako pričati što u školama, što u porodicama, sa svojim roditeljima”, dodala je glumica Šemsa Jašarević.

Upravo zbog toga, akteri predstave smatraju da je izuzetno važno da predstavu pogledaju svi. Jer ih se tiče.

Predstava je podržana kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode EU, Ujedinjene nacije u BiH , Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Europe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!