U Tuzli premijerno prikazan film Dine Mustafića “Pannonica na zrnu soli”: “Trajni zapis o jednom gradu…”

Kultura 12. jan 202419:43 0 komentara
N1

U Tuzli je premijerno prikazan dokumentarni film “Pannonica na zrnu soli”, u režiji Dine Mustafića. Film pokazuje kako je industrijski grad postao turistička atrakcija zbog Panonskih jezera koja godišnje bilježe iznimno veliki broj posjetilaca

Dokumentarni film „Pannonica na zrnu soli“ govori o tome kako je na području koje je bilo neiskorišteno i ostavljeno nakon eksploatacije soli, napravljen kompleks jezera.

“Bilo mi je zadovoljstvo raditi na filmu jer je malo projekata u postratnoj BiH sa kojima se mi možemo podičiti regionalno i internacionalno. Malo je sredina, gradskih, urbanih koje se, također, mogu pohvaliti da su u dekadama nakon rata, nastavile ići nekim progresivnim tokom”, rekao je Mustafić.

Panonska jezera su slana umjetna jezera, različite veličine i dubine, te slani slapovi. Prvo slano jezero je otvoreno 2003. godine, drugo 2008., a treće 2012. gopdine.

U kompleksu Panonskih jezera nalazi se i sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, ugostiteljski objekti…

Koliko su jezera atraktivna, pokazuje činjenica da nekoliko stotina hiljada posjetitelja godišnje boravi na jezerima koja su jedina ovakve vrste u Evropi.

Opširnije u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!