Udruženje filmskih radnika uspostavlja nagradu “Amira Lekić”

Kultura 10. aug 202313:22 0 komentara
Almin Zrno

Na Skupštini Udruženja filmskih radnika, u februaru ove godine, odlučeno je uspostavljanje nagrade „Amira Lekić“ u sjećanje na producenticu Amiru Lekić, a u cilju ohrabrivanja mladih žena u filmskoj i TV produkciji.

Nagrada “Amira Lekić” se dodjeljuje isključivo mladoj filmskoj radnici, ženskoj osobi mlađe generacije do 35 godina starosti, koja tek započinje svoj profesionalni život u oblasti filmske i televizijske proizvodnje.

Preferira se nagrađivanje filmskih radnica iz oblasti filmske produkcije, ali se mogu podržati i druge profesije iz drugih oblasti filmske i televizijske proizvodnje izuzev glumaca, reditelja i scenarista.

Nagrada “Amira Lekić” se dodjeljuje jednoj osobi godišnje, osobi koja je na početku karijere i pokazala se kao perspektivna u profesionalnom radu na produkcijama filmova i televizijskih serija. Upravni odbor Udruženja imenuje mentora/ mentorku iz reda filmskih profesionalaca koji/koja UO predlaže dobitnicu za tu godinu. Nagrađena profesionalka uz nagradu dobija mogućnost besplatnih konsultacija o svom profesionalnom radu i karijeri s mentorom/ mentorkom u formi tri sastanka u toku godinu dana.

Producentica Amira Lekić preminula je 16. februara ove godine u Woodstocku, Kanadi. Od 1999. je živjela u Sarajevu, gdje je radila u međunarodnim razvojnim agencijama, poput nevladine organizacije Save the Children.

2007. počela je raditi u filmskoj kući Deblokada, gdje kao izvršna producentica, između ostalih projekata, učestvuje i u produkciji filmova ZA ONE KOJI NE MOGU DA GOVORE (2013) i OTOK LJUBAV (2014) Jasmile Žbanić, te CURE – ŽIVOT DRUGE (2014) Andree Štake.

Od 2015. godine radila je kao slobodna izvršna producentica i menadžerica produkcije, te sarađivala sa SCCA/Pro.ba na mnogobrojnim projektima, uključujući i film SMRT U SARAJEVU (2016) Danisa Tanovića, te film TABIJA (2021) Igora Drljače. Radila je s producentskom kućom Deblokada na filmu MUŠKARCI NE PLAČU (2017) Alena Drljevića, kao i s ostalim produkcijama u regionu, poput Embassy Films u Dubrovniku i Division Productions u Ljubljani.

Producirala je film Clarrisse Thieme THE PLACE WE LEFT (2012), te bila koproducentica na filmu WHAT REMAINS (2020) iste rediteljice. Surađivala je s brojnim domaćim i regionalnim rediteljima kao izvršna producentica na filmovima NE OSTAVLJAJ ME (2017) Aide Begić, KAMENI GOVORNICI (2018) Igora Drljače, PUN MJESEC (2019) Nermina Hamzagića, MARE (2020) Andree Štake, itd.

Producirala je debitantski film Emine Kujundžić A PERFECT LOVE STORY WHERE NOTHING GOES WRONG OR DOES IT..? (2021). Također, Amira Lekić bila je izvršna producentica na igranoj seriji KOTLINA (2022.) kreatora Amre Bakšić Čamo i Danisa Tanovića. Amira je radila i na produkciji filma QUO VADIS, AIDA? Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za nagradu Oscar Američke filmske akademije za najbolji međunarodni film.

Bila je dugogodišnja aktivna članica Udruženja filmskih radnika i članica EAVE mreže.

Ovogodišnjeg Mentora/Mentoricu Udruženje filmskih radnika objavit će u sklopu dodjele Partnerskih nagrada Sarajevo Film Festivala, a dobitnica nagrade biće proglašena u sklopu proslave Međunarodnog dana kratkog filma 21. decembra u kinu Meeting Point.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!