Velika Britanija ne planira vratiti skulpture Grčkoj: Ne žele mijenjati zakon

Kultura 05. jul 202313:08 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, rekao je grčkim novinama da bi Velika Britanija i Grčka trebale dijeliti mermerne skulpture sa Partenona. U intervjuu za Ta Nea, Khan je predložio da samo neke od skulptura iz petog vijeka prije nove ere, koje se nalaze u Britanskom muzeju od 1817. godine, treba da budu prikazane u Atini.

Političar Laburističke stranke ohrabruje Britanski muzej i vladu Ujedinjenog Kraljevstva da unaprijede pregovore s vladom Grčke i atinskim muzejom Akropolja.

Khan je rekao: „Očigledno želim da Londončani mogu da vide mermerne skulpture, ali ne vidim zašto Britanski muzej, britanska vlada, vlada Grčke i muzej u Atini ne mogu da dođu da podijelimo ove divne, divne mermerne skulpture.”

Dodao je: „Zaista bih ohrabrio Britanski muzej, britansku vladu, vladu Grčke i Muzej Akropolja u Atini da razgovaraju o tome kako možemo postići veći napredak po ovom pitanju. Mislim da je važno voditi ove diskusije… u smislu ovih skulptura, postoji diskusija da se podijele neke od ovih stvari”.

ArtNewspaper piše da je početkom prošle godine, predsjedavajući Britanskog muzeja George Osborne rekao da postoji “dogovor koji treba učiniti” oko podjele mermera Partenona sa Grčkom. Prošlog jula, Khan je također pozvao Britanski muzej i obje vlade da “napreduju po ovom pitanju”, slažući se s Osborneom.

Zakon ne planiraju mijenjati

Međutim, Zakon o britanskom muzeju iz 1963. trenutno zabranjuje potpuni povratak artefakata.

Britanski premijer Rishi Sunak 13. marta, upitan je o mermernim skulpturama gdje je rekao: „Velika Britanija je brinula o njima generacijama. Zbirka Britanskog muzeja zaštićena je zakonom i ne planiramo je mijenjati”.

U međuvremenu, grčki premijer Kyriakos Micotakis koji je pobijedio na općim izborima prošlog mjeseca, osiguravši oko 40% glasova, izvršit će dalji pritisak na vladu Ujedinjenog Kraljevstva.

U maju je Micotakis rekao da njegova vlada također istražuje rešenje za pitanje partenonskih mermera. Međutim, novoizabrani premijer je također odbacio bilo kakav dogovor koji bi uključivao riječ “zajam”, navodi list Independent.

Micotakis je rekao: “Nikada nećemo priznati da su ove skulpture u vlasništvu, u legalnom vlasništvu Britanskog muzeja… Ali opet, moramo biti konstruktivni i moramo biti inovativni ako želimo pronaći rješenje.”

Mermeri se nalaze u Britanskom muzeju od 1817. godine nakon što ih je škotski plemić Lord Elgin, tadašnji ambasador na otomanskom dvoru, uklonio iz hrama Partenona na Akropolju u Atini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!