Za manje od dva dana počinje najveća filmska smotra – 27. Sarajevo Film Festival

Kultura 11. aug 202117:08 0 komentara

Još manje od dva dana dijeli nas do početka najveće filmske smotre u Jugoistočnoj Evropi - 27. Sarajevo Film Festivala.

Svjetskim premijerama dva bh. filma bit će otvoren ovogodišnji Festival i to filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7.

Radnja Tanovićevog filma odvija se tokom pandemije u Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa, ali i preispituju životne odluke. Glavne uloge u filmu Deset u pola ostvarili su Izudin Bajrović i Branko Đurić Đuro.

18 filmova imat će svjetsku premijeru

Za nagrade Srce Sarajeva takmiči se 47 filmova.

Osamnaest filmova će zabilježiti svjetsku, 3 međunarodnu, 1 europsku, 24 filma regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selektori su pregledali skoro 700 filmova.

Glumica Jasna Đuričić, dobitnica brojnih nagrada, među kojima i za ulogu Aide u filmu “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić nominiranog za Oscara, predsjednica je žirija Takmičarskog programa – igrani film ovogodišnjeg festivala.

U programu Open Air ovogodišnjeg Festivala je osam filmova, uključujući i film “Toma” Dragana Bjelogrlića, čijom će svjetskom premijerom 20. augusta biti zatvoren 27. Sarajevo Film Festival.

Prilagođavanje pandemijskim uvjetima

Kapaciteti svih festivalskih lokacija su prilagođeni epidemiološkim mjerama, što znači manje publike, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru, zbog čega je ove godine povećan broj lokacija,.

A da bi prisustvovali projekcijama potreban je jedan od tri dokumenta, potvrda da ste preboljeli Covid u posljednjih 6 mjeseci, da imate negativan antigenski test ili potvrdu o vakcinaciji.

I ove godine se festival odvija i u Mostaru, a nakon festivala – filmovi će biti prikazani i u Jajcu.

Ove godine Sarajevo Film Festival je uveo novu kategoriju nagrada – Srca Sarajeva za TV serije, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Počasno srce Sarajeva Wimu Wendersu

Počasno Srce Sarajeva ove godine za izuzetan doprinos u filmskoj umjetnosti, dobit će reditelj Wim Wenders. On će biti i gost programa “Posvećeno” u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

U sklopu 27. izdanja Sarajevo Film Festivala bit će predstavljen i program “Suočavanje s prošlošću”, u okviru kojeg će biti prikazano nekoliko sjajnih filmova.

Dakle publika će od 13. do 20. avgusta imati priliku uživati u sjajnim filmovima, a direktor SFF-a Mirsad Purivatra je je kazao da je ovogodišnji festival povratak normalnom životu i dobrim filmovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!