Za sve ljubitelje umjetnosti: Ovog ljeta stiže film o Salvadoru Dalíju

Kultura 22. maj 202314:29 0 komentara
Youtube/Screenshot

Sve ljubitelje umjetnosti ovog ljeta čeka posebna poslastica: Novi film "Dalíland" u kojem Sir Ben Kingsley glumi ekscentričnog slikara dvadesetog stoljeća Salvadora Dalíja, donosi dašak kasnijeg života umjetnika nadrealizma i priča njegovu priču protežući se kroz pop-kulturu sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Često se misli da slikari postaju slavni tek nakon smrti. Ali mnogi su tokom života bili istaknute zvijezde, poput Andyja Warhola ili Michelangela. Među umjetničkim genijima koji su u svoje vrijeme postali žive legende bio je španski nadrealist Salvador Dalí.

Ekscentrični slikar i kipar rođen je 1904. u Kataloniji i umro je u dobi od 84 godine. U međuvremenu je živio životom umjetnosti, ekstravagancije i društvenih komentara u svijetu koji se neprestano mijenjao.

U nadolazećem filmu Dalíland, koji bi trebao izaći u junu ove godine, ljubitelji umjetnosti širom svijeta moći će sami iskusiti haos Dalíjevih kasnijih godina, prateći umjetnikove uspone i padove u New Yorku 1970-ih.

View this post on Instagram

A post shared by Dalíland (@dalilandfilm)

Film je režirala Mary Harron, koja je također režirala “I Shot Andy Warhol” i “American Psycho”. Njen uvid u Dalíjev svijet smješten je 1974. u hotel St. Regis gdje će umjetnik i njegova supruga Gala provoditi zime uz velike troškove i u raskošnom stilu.

James (glumi ga Christopher Briney), mladi galerijski radnik, biva upetljan u ovaj krug, a nudi mu se prilika da neko vrijeme bude umjetnikov pomoćnik. Mjesto radnje je fascinantan trenutak u povijesti umjetnosti, gdje su novac, pop kultura i uvelike promjenjivi društveni običaji mijenjali sve, piše MyModernMet.

U središtu filma je sam umjetnik. Dalíja—s brkovima—glumi Sir Ben Kingsley, engleski glumac indijskog i engleskog porijekla koji je osvojio Oscara za ulogu Gandhija 1982. Također, pojavio se u bezbrojnim djelima tijekom duge karijere i postao je stalnica u Marvelovom svemiru, a glumi Trevora Slatteryja.

Na nedavno objavljenom posteru za film, Kingsley se može vidjeti kako nosi vješte brkove i đavolski pogled koji svaki Dalíjev obožavatelj dobro poznaje. Kritičari su hvalili njegovu izvedbu. Tijekom flashbackova, mladog Dalíja glumi Ezra Miller, glumac koji je posljednjih godina dospio na naslovnice zbog navodnog neprimjerenog ponašanja i sukoba s policijom.

Glumačku ekipu upotpunjuju Barbara Sukowa kao Gala, te Andreja Pejić, Zachary Nachbar-Seckel, Avital Lvova, Suki Waterhouse, Rupert Graves i drugi.

Da biste se izgubili u složenom svijetu ostarjelog Salvadora Dalíja, možete gledati “Dalíland” u kinima i putem online streaminga od 9. juna 2023. i donijeti vlastite zaključke o filmu i njegovom protagonistu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!