Zabranjeno pušenje se oprostilo od Harisa Burine: “Tvoje srce je uvijek bilo najveća čeličana Zenice”

Kultura 05. jun 202413:08 0 komentara
Vedran Tolić/Instagram

Vijest o smrti bosanskohercegovačkog glumca Harisa Burina potresla je svijet glume, ali i sve one koji su sarađivali s njim poput sarajevskog benda Zabranjeno pušenje koje se emotivnom objavom oprostilo od njega.

“Nikada nećemo zaboraviti našeg tajnog člana. Rad s tobom je bio čista radost. Tvoje srce je uvijek bilo najveća čeličana Zenice. Volimo te i nosimo u duši zauvijek”, napisali su članovi Zabranjenog pušenja na Instagramu.

Poznato je da je Haris Burina radio na raznolikim projektima, a kao rezultat jednog od njih nastalo je i prijateljstvo s članovima grupe Zabranjeno pušenje s kojima je kasnije i poslovno sarađivao. Kao plod njihove saradnje nastao je film “Balada o Pišonji i Žugi” koji je bio inspirisan istoimenom pjesmom te poznate grupe.

Osim toga, Burina je bio angažovan i na drugim muzičkim spotovima ovog sarajevskog benda i to za pjesme “Klasa optimist”, “Samir-Time”, “Kladimo se” te su kasnije zajedno radili i na filmovima “Nafaka” i “Svjetla Sarajeva”.

Podsjećamo Burina je preminuo tokom protekle noći u Kantonalnoj bolnici Zenica nakon borbe sa rakom.

Ovaj pozorišni i filmski glumac rođen je 2. februara 1963. godine u Zenici. Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: Audicija, Tetovirano pozorište, Otac na službenom putu, Kuduz. Nekoliko godina živio je u Francuskoj, te osnovao pozorište “La Fenêtre” (“Prozor”), u kojem je nastala i njegova predstava Ptice Sarajeva.

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji. Zapažene su njegove uloge u filmovima “Go West” u režiji Ahmeda Imamovića i “Nafaka” režisera Jasmina Durakovića. Godine 2010. oženio je glumicu Uranelu Agić s kojom se rastavio 2020. godine.

(VIDEO) Otišao je jedan od najpoznatijih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije: Igrao uloge u “Otac na službenom putu”, “Audicija”, “Lud, zbunjen, normalan”

Burina je široj publici postao poznat i o ulozi u humorističnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Neki od filmova u kojima je Haris glumio u “nebo iznad krajolika”, “Otac na službenom putu”, “Operacija Cartier”, “Tata i zetovi”, a 80-ih godina prošlog stoljeća slovio je za jednog od najpoznatijih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije.

Haris Burina se izrazito dobro snalazio i u humorističnim serijama. Glumio je u poznatoj seriji “Lud, zbunjen normalan”, gdje se uz vrhunske glumce Emira Hadžihafisbegovića, Mustafu Nadarevića, Senada Bašića, Moamera Kasumovića te Tatjanu Šojić odlično uklopio u cijelu glumačku postavu.

Osim u toj seriji, glumio je i u “Vojnoj akademiji” u kojoj je njegov smisao za humor ponovo došao do izražaja i nakon koje je njegova popularnost porasla još više. Osim Harisa, u toj seriji su glumili i glumci Anja Stanić, Mirsad Tuka te Branko Janković.

Haris je autor monodrame “Ćorkan” za koju mu je kao inspiracija poslužio roman Ive Andrića “Ćorkan i Švabica”. Monodramu je posvetio svome ocu za kojega je i vezana priča o nastanku same monodrame.

Naime, u vrijeme kada je Bosna bila zahvaćena ratom, Haris je iz Francuske slao svojim roditeljima pakete s namirnicama i novcem. Paketi mu se nisu vraćali i tako je Haris znao da su mu roditelji živi. Međutim, jedan paket se ipak vratio, zbog čega je on zaključio da se dogodilo ono čega se najviše bojao. Kada je otvorio paket, pronašao je pismo svoga oca koji nije imao drugi način da stupi u kontakt s njim, a uz pismo se nalazila i pripovijetka “Ćorkan i Švabica”.

2014. godine Haris je premijerno izveo svoju prvu stand-up komediju “I ovo…i ono…i sve” koja je dobila pozitivne kritike, što od kritičara što publike širome regije, a i šire.

Glumio je i u predstavama “Epitaf” (2016.) i “Tako je govorio Lepi” (2017.), a početkom 2019. najavljeno je da se vraća u seriju “Lud, zbunjen, normalan”, u kojoj se prvi put pojavio 2007. godine u ulozi biznismena Jakova.

Pozorišna scena i svijet glume će zasigurno ostati siromašni za jednog velikana od kojeg su se oprostili brojni prijatelji i kolege. Među njima je i reditelj Dino Mustafić koji je istakao da je Burina bio glumac svojim punim bićem i rođenjem te da je prerano otišao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!