Zavirite u izložbu karikatura sa likovima političara autora Marka Somborca

Kultura 22. jun 202113:27 0 komentara

U ovkviru Festivala #SlobodaNarodu u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, bila je postavljena izložba karikatura Marka Somboraca.

Ovom izložbom Somborac je napravio presjek svog dugogodišnjeg rada.

Super junaci su neki od prvih radova koje je još kao dijete Somborac crtao. Prvi radovi su mu objavljivani tokom predškolskih dana, a ljubav za crtanjem može se reći da je naslijedio od oca.

“Tražeći po tavanu stvari, našao sam očevu zbirku ‘Ošišanih ježeva’, ‘Kerempuha’, ‘Politikinih zabavnika'… vidio tatine originale pa se ispostavilo da je bio karikaturista i onda: ‘O ne, i on će biti karikaturista'” – kazao je Somborac

U osmom razredu objavljena mu je prva karikatura političara. No, njegovi roditelji nisu bili najsretniji zbog svega što to donosi. A to je kako i sam Somborac kaže, donijelo bočne pritiske uvrijeđenih poitičara.

“Ima raznih nivoa rakcija političara. Oni pokušavaju te bočne pritiske, od kojih me urednici čuvaju, kažu mi tek poslije par godina da je neko zvao, ima raznih vrsta pritisaka za razne vrste novina i medija” – ističe karikaturista Marko Somborac.

No, kaže da je bilo i simpatičnih reakcija.

“Evo vidimo ovdje našeg bivšeg premijera Cvetkovića koga sam crtao kao kafe kuharicu, to su zvali iz Vlade da idem tamo da provedem cijeli dan da vidim da on ne kuha kafu, mislim zvali su urednike koji mi ni to nisu prenijeli a volio bih da jesu” – ističe Somborac.

Na izložbi koja je postavljena u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti predstavljeni su političari iz regije i svijeta, a fokus radova je na mitu, korupciji, covidu 19, vakcinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!