Zimski raspust u biblioteci

Kultura 25. jan 202410:02 0 komentara
N1

Javna ustanova Biblioteke Sarajevo svake godine organizuje "Zimski raspust u biblioteci" kako bi oni najmlađi, tokom zimskog raspusta, slobodno vrijeme proveli uz knjigu.

Osim čitanja, najmlađi imaju priliku uživati u brojnim radionicama, kao i u sadržajima koji su namijenjeni najmlađim ljubiteljima pisane riječi.

“To je niz radionica koje imaju za cilj da djeca provedu edukativno ali i kvalitetno, zabavno, kreativno svoje slobodno vrijeme u bibliotekama. To je niz radionica za predškolski uzrast i za učenike nižih razreda osnovnih škola, ali svakako i druženje uz filmove i uz kreativne radionice za starije osnovce”, kazala je Amela Đelilović Malešević iz JU Biblioteke Sarajevo.

Djeca tokom raspusta u biblioteci mogu učestovati u brojnim interaktivnim i edukativnim radionicama, pričaonicama, filmskim projekcijama ali i kvizovima znanja.

“Radionica je u digitalnoj formi, poptuno drugačije. Nije to ni slušanje i pričanje priče, kao što je za mlađe, nego djeca prave priču u aplikaciji. Danas imamo dvije grupe djece, jedni prave “Moja horor priča”, a drugi “Nasilje na internetu”, što mislim da je jako važna tema za djecu”, kazala je Jasmina Klico iz JU Biblioteke Sarajevo.

A tema je itekako važna i aktuelna.

“Mi smo pravili strip “Nasilje na internetu”, mi želimo motivirati djecu da se pripaze onoga što se može dogoditi na internetu”, dodala je učesnica programa Azra.

Iz Biblioteke Sarajevo su kazali da među najmlađima ima ljubitelja pisane riječi, ali da je svakako važno da se dijete u proces čitanja treba uključiti od samog rođenja.

“Da se u kući stvori jedna poticajna atmosfera za čitanje, kao i za sve ostale pozitivne aktivnosti. Tako da savjetujem mlade roditelje i sve one koji rade sa djecom da uključe djecu u izbor literature”, dodala je Đelilović Malešević.

“Zimski raspust u biblioteci” se održava u nekoliko odjeljenja Biblioteka Sarajevo, u različitim opštinama, već 10 godina, a ulaz na sve programe je besplatan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!