Zlatni medvjed za “Bad Luck Banging or Looney Porn”

Kultura 05. mar 202116:09 0 komentara
Anadolija

Film "Bad Luck Banging or Looney Porn" rumunskog reditelja Radu Jude osvojio je glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, na ovogodišnjem online izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale). Film govori o problemima profesorice koja se sukobljava s kontroverzama modernog društva nakon što se na internetu pojavi privatni porno film u kojem se ona pojavljuje sa svojim suprugom.

Film “Bad Luck Banging or Looney Porn” ili “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” je nastao kao koprodukcija producentskih kuća iz Rumunjske, Češke, Luksemburga i Hrvatske.

Nagrada za najbolju glavnu ulogu pripala je njemačkoj glumici Maren Eggert za ulogu u filmu “I’m Your Man”.

Za najboljeg reditelja proglašen je mađarski autor Denesu Nagyju za ostvarenje “Natural Light”, dok je za najbolji scenario nagrada pripala južnokorejcu Hong Sang-soo za film “Introduction”.Za glavnu nagradu ovogodišnjeg 71. Berlinala takmičilo se 15 filmova. Od toga je 12 filmova snimljeno u potpunosti ili djelom tokom pandemije korona virusa.

Ovogodišnje izdanje festivala održava se u dva djela. Od 1. do 5. marta je bilo online takmičenje i proglašenje pobjednika, dok će u drugom dijelu, od 9. do 20., biti upriličene projekcije na otvorenom.

Žiri ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu činili su bh. rediteljica Jasmila Žbanić, Gianfranco Rosi iz Italije, Ildiko Enyedi iz Mađarske, Adina Pintilie iz Rumunije, Nadav Lapid iz Izraela i Mohammad Rasoulof iz Irana.

Berlinale je osnovan 1951.godine, a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom u svijetu, s više od 250.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!