![](https://n1info.ba/wp-content/uploads/2024/07/01/1719858078-citrus-750x394.jpg)
Postoje namirnice koje ne trebate u frižideru jer će izgubiti svoj kvalitet, hranljivost ili se pokvariti.
Ovo je lista od 15 namirnica:
-
Krompir
![](https://n1info.ba/wp-content/uploads/2022/10/10/1665433393-1648192311-potatoes-gf367b39ab_1280-750x500.jpg)
Hladno, mračno okruženje je najbolje za čuvanje krompira, ali frižideri su previše hladni. Krompir postaje pjeskav kada se ohladi, jer hladnoća razgrađuje škrob u njemu. U frižideru se skrob takođe pretvara u šećer, što loše utiče na njegov ukus.
2.LUK
Držanje luka u hladnjaku spriječit će ga da se pokvari isto kao da ga držite na kuhinjskom pultu. Luk će brzo struhnuti u frižideru. Kada čuvate luk, čuvajte ga na sobnoj temperaturi i dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Kada je luk oljušten i isječen, treba ga staviti u frižider. Čuvajte ga u ladici za povrće u vrećici koja se može zatvoriti.
3. BIJELI LUK
![](https://n1info.ba/wp-content/uploads/2024/01/16/1705429697-garlic-3419544_1920-1024x683.jpg)
Kada se čuva u frižideru, beli luk gubi svoj ukus. Održavajte njegov oštar ukus tako što ćete ga čuvati na hladnom i suhom mjestu sa malo ventilacije. Odličan izbor je papirna vrećica. Kada se glava razbije, bijeli luk i dalje počinje da se razgrađuje. Iskoristite te čehne u roku od 10 dana.
Čitajte još: Zašto je dobro pojesti jedan režanj bijelog luka svako jutro na prazan želudac?
4.DINJA
Najbolje je čuvati cijele dinje na sobnoj temperaturi isto važi i za lubenicu. Prema nekim istraživanjima, dinja u frižideru brže razgrađuje svoj antioksidans, pa je jedenje na sobnoj temperaturi čini i zdravijom. Dinja se može čuvati u frižideru otprilike tri do četiri dana nakon rezanja.
5.MED
![](https://n1info.ba/wp-content/uploads/2018/10/honey-1006972-1280-212229.jpeg)
Kada se čuva u frižideru, med će kristalizirati.. Tečnost postaje zrnasta i gotovo čvrsta, pa je teška za upotrebu i neprijatna za korištenje. Dok se med čuva na sobnoj temperaturi, traje dugo. Moguće je povratiti očvrsnuti med laganim zagrijavanjem boce u toploj vodi.
Naučite: Kako prepoznati pravi med?
6.HLJEB
Općenito, hljeb ne traje dugo prije nego što se ubuđa; relativno je kvarljiv. Neki ljudi ga stavljaju u frižider kako bi spriječili rast plijesni. Takođe isušuje hljeb, što znači da ionako ne možete uživati u njemu kada ga stavite u frižider. U idealnom slučaju, hljeb treba čuvati u ostavi ili ladici za kruh. Kriške se po potrebi mogu zamrznuti i tostirati ako je potrebno produžiti vijek trajanja.
7. ORAŠASTI PLODOVI
![](https://n1info.ba/wp-content/uploads/2024/04/04/1712254482-orasasti-plodovi.jpg)
Moguće je produžiti život orašastih plodova tako što ćete spriječiti da njihova ulja postanu užegla hlađenjem. Ipak, neće imati tako dobar ukus ohlađene kada upiju mirise druge hrane u frižideru i izgube svoj prepoznatljivi orašasti ukus. Orašaste plodove treba čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. Ohlađene orašaste plodove moguće je spremiti tako što ćete ih pržiti na suhoj tavi prije nego što ih pojedete.
8. PARADAJZ
Iako ga često držimo u frižideru bolje je da to ne radimo. Kada se cijeli paradajz ohladi, njegov okus se gubi, a tekstura postaje brašnasta. Nedovoljno zreli paradajz treba staviti na sunčanu prozorsku dasku. Najbolje je da ih skuhate prije nego što ih odložite u frižider ako postanu prezreli.
9.ČOKOLADNI NAMAZI
![](https://n1info.ba/wp-content/uploads/2021/01/lesnik-namaz-263261.jpeg)
Kada se čuva u frižideru, ovaj ukusni namaz se stvrdne i ne može se namazati na hljeb, tost ili voće. Okus namaza od čokolade i lješnjaka također se smanjuje kada se ohladi. Neotvorene posude mogu se čuvati u ostavi dva mjeseca. Unatoč datumu isteka, otvoreni namazi ostaju sigurni oko mjesec dana bez hlađenja.
10.JABUKE
Ako više volite hladne jabuke, možete ih ohladiti, ali I ne morate. Hrskavost ovih plodova zapravo se smanjuje hlađenjem. Van frižidera jabuke mogu stajati jako dugo ako su zaštićene od djelovanja sunca.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!