Pita sa piletinom i topljenim sirom

Cooking 14. feb 202020:08 > 22. feb 2020 15:56
Shutterstock

Iznenadite svoje ukućane pitom koja se topi u ustima.

Sastojci:

– 4 cijela pileća batka

– 2 šargarepe

– 1 lovorov list

– 1/4 vezice timijana

– 4 praziluka

– 30 g putera (+ za premazivanje)

– 150 g dimljenog topljenog sira

– 1 kašika brašna

– so i biber po ukusu

Za tijesto:

– 180 g brašna

– 90 hladnog putera

– 1 kašičica senfa

– 50 g parmezana

– so po ukusu

Priprema:

U blenderu ili multipraktiku ulupati brašno i puter. Dodati so, senf, izrendani parmezan i ponovo samljeti, a zatim dodati 2-3 kašike hladne vode. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i ostaviti ga u frižideru 15–20 minuta.

Staviti pileće batake u lonac zajedno sa krupno isječenom šargarepom i ¼ praziluka, lovorovim listom i timijanom. Zaliti sa 2l vode i kuhati dok ne omekšaju, skidajući pjenu s površine.

Izvaditi meso i ocijediti bujon. Skinuti kosti i kožu s bataka. Meso složiti u pleh premazan puterom. Na komade isjeći drugu šargarepu i propržiti je na puteru. Dodati preostali praziluk isječen na kolute.

Kad povrće smekša, dodati brašno i ispržiti to minut-dva. Dodati 300 ml bujona tokom miješanja kako se ne bi napravile grudvice. Dodati narendan topljeni sir, posoliti i pobiberiti.

Kad se smjesa zgusne, skinuti s vatre. Zaliti meso gustim sosom, a odozgo pokriti prethodno razvijenim testom. U testu izbušiti tri rupice.

Peći pitu u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C (na vrelom vazduhu) 30 minuta.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad